Alle kleine beetjes helpen (en hoe eerder hoe beter)

Op Facebook zag ik een foto voorbijkomen van een klein jongetje in een luier met een vrolijk patroontje erop. Een kennis van mij had ‘m geplaatst en ze schreef erbij dat haar zoontje, als ze thuis waren, wasbare luiers droeg.

Een heel goed idee van haar, want ik kan me zo voorstellen dat het een heel gedoe is om luiers uit te wassen (en nat weer mee te nemen in je tas) als je bijvoorbeeld in de speeltuin, een restaurant of de dierentuin bent. En zelfs bij andere mensen thuis lijkt het me minder makkelijk dan in je eigen huis, waar je zo je routine hebt (en wellicht een aparte wasmand hebt staan voor vieze luiers).

allebeetjeshelpen

Zelfs als je slechts de helft of een derde van de tijd gebruik maakt van herbruikbare luiers scheelt dat al een hele berg met afval. En zo is het natuurlijk ook met maandverband en inlegkruisjes. Stel dat het je nou niks lijkt om de gebruikte doeken uit te spoelen op je werk (of nog erger: op school), dan zou het al schelen als je ’s avonds thuis en ’s nachts in bed herbruikbaar maandverband draagt. Dat kun je ze na gebruik in een teiltje met koud water zetten, ‘s morgens laten uitdruipen en daarna in de was doen. Het scheelt je geld en het scheelt een berg met afval op jaarbasis.

En hoe eerder je daarmee begint, hoe beter. Dus toen de dochter van een vriendin van mij ‘die leeftijd’ had bereikt, heb ik haar een tasje met ‘benodigdheden’ gegeven. Een pakje met biologisch wegwerpmaandverband, maar ook een paar wasbare maandverbandjes en inlegkruisjes. Zodat ze het een keer kon proberen. Wie weet wil ze nooit meer anders.

In dat tasje zat natuurlijk niet alleen maar maandverband, maar ook een leuk etuitje waar ze ze in kon meenemen, twee biologische lippenstiften, een armbandje, een paar zakjes met lekkere thee én natuurlijk een enorme reep chocola.