fbpx

Kim kan de was doen – zelf wasmiddel maken

img_6937Ken je dat probleem? Het einde van de maand is in zicht en het einde van de fles wasmiddel ook. Omdat ik alleen maar biologisch wasmiddel koop is een nieuwe fles best een investering. En als ik er één online bestel (bijvoorbeeld bij Big Green Smile) is het wel zo slim om ook gelijk vaatwastabletten en een bulk-fles wasverzachter te bestellen. Die order stelde ik liever nog even uit.

Gelukkig had een vriendin een tip: je kunt van een stuk natuurzeep heel gemakkelijk zelf wasmiddel maken. En wat wilde het toeval? Toen ik een jeans, gemaakt van hennep, bestelde bij Ecotex, kreeg ik er een stuk hennepzeep bij. Omdat het lekker naar lavendel ruikt, ligt het in mijn kledingkast naast mijn schone sokken, want ik gebruik zelden stukken zeep.

Niet alleen kwam alles er schoon uit, het rook ook lekker fris.

Ik had nog een grote weckpot van 1,5 liter waar ik van de zomer ijsthee in maakte (dat recept deel ik van het voorjaar met jullie, beloofd!), dus die zette ik klaar op het aanrecht. Voor anderhalve liter moest ik 30 gram zeep raspen. Het zeeprasp deed ik in de weckpot en vulde het aan met anderhalve liter gekookt water. Even doorroeren met een houten lepel (het kreeg een mooi zeegroen kleurtje). Daarna liet ik het water afkoelen en vervolgens deed ik het deksel op de pot en liet het enkele dagen staan.

wasmiddel-kim

Op de tweede dag heb ik nog 15 druppels etherische olie toegevoegd. Ik koos voor lavendel omdat de zeep daar al naar rook, maar citroenolie werkt vetoplossend en huismijt houdt niet van eucalyptus, dus dat zijn ook hele goede keuzes. Als je het wasmiddel wil gebruiken voor witte was (en je hebt geen aluminium onderdelen in je wasmachine) dan kun je 25 gram soda aan het mengel toevoegen, maar ik heb dat zelf niet getest omdat ik helemaal geen witte dingen in huis heb.

En zo bespaar je jezelf niet alleen de aanschaf van een nieuwe fles, je gebruikt ook een al geproduceerde plastic fles opnieuw

Vriendin H. had verteld dat het bij haar wel enkele dagen duurde voordat het mengsel dikker werd. Bij mij was het na een week nog steeds even vloeibaar als water, maar het was wel mooi ‘wolkig’ geworden, zoals wasmiddel ook altijd is. Ik besloot het gewoon te proberen en gebruikte het voor een was op 40 graden met flink vieze handdoeken erin (met henna-vlekken) en ook wat ‘blije doekjes’. Daarbij gebruikte ik wasverzachter (lavendelgeur) van Bio.
Niet alleen kwam alles er schoon uit, het rook ook lekker fris.

En zo bespaar je jezelf niet alleen de aanschaf van een nieuwe fles, je gebruikt ook een al geproduceerde plastic fles opnieuw (en daarna nog een paar keer, want mijn stuk zeep is nog lang niet op) en alle transportkosten die nodig zijn om de fles naar de winkel te brengen zijn nu ook niet nodig. Wat een kwartiertje doe-het-zelven al niet oplevert!

Reacties zijn gesloten.