Kies voor duurzame mode met een capsule garderobe

We hebben al vaker uitgelegd waarom het belangrijk is om bewust met (duurzame) kleding om te gaan. De katoenproductie is erg vervuilend en ook zijn de werkomstandigheden van de arbeiders niet om over naar huis te schrijven. Er zijn verschillende oplossingen voor. Zo zou je bijvoorbeeld kleding kunnen huren, alleen kleding van biologische oorsprong kunnen kopen.

Maar een nieuwe handige optie is: de capsule garderobe.

duurzame kleding capsule garderobe

Wat houdt een capsule garderobe in?

De meeste mensen hebben waarschijnlijk geen idee hoeveel kleding ze in hun kast hebben liggen. We houden van nieuwe kleding kopen, weer een fris kleurtje erbij of een mooi zittende broek. Elk seizoen worden er weer kledingstukken aan de voorraad toegevoegd.

Je verzamelt zo alsmaar meer kleding en het meeste daarvan zul je niet eens dragen. Daarom zou je ook kunnen kiezen voor een capsule garderobe. Je doet alle kleding weg die je niet meer draagt, en houdt enkel essentiële, mooie en kwalitatief goede kledingstukken over. Dit zijn er ongeveer 30 tot 35. Je zorgt dat al deze kleding bij elkaar past, zodat je toch leuke combinaties kunt maken.  Het gaat hierbij om truien, broeken, vesten, rokken, shirts en jurken.

Deze 30 kledingstukken zijn goed voor een seizoen. Is het seizoen voorbij, dan kijk je wat er door kan naar het volgende seizoen, waar je nog wat aanvullingen bij kunt kopen. Sommige mensen vinden 30 kledingstukken per seizoen nog steeds veel. Je kunt er ook voor kiezen om dit aantal nog wat lager te maken.

Wat is het voordeel van een capsule garderobe?

Kort gezegd komt het er op neer, dat hoe minder spullen we kopen, hoe minder we het milieu belasten. Het constante consumeerderen legt nu eenmaal een grote druk op water en grondstoffen. We kunnen heus wel toe met minder. Vooral in de kledingindustrie is telkens wat nieuws aanschaffen de trend. Elk seizoen is er iets anders in de mode, andere kleuren en hippe modellen. Dat stimuleert je om elke keer wat te kopen.

Er wordt dan ook weinig nadruk op kwaliteit van de kleding gelegd. Je kunt nieuwe shirtjes en rokjes kopen voor relatief weinig geld. De kleding gaat helaas niet zo lang mee, maar dat geeft niet, je koopt na een maand of wat gewoon wat nieuws.

Wil je niet meer mee met deze mode-mallemolen, dan kun je kiezen voor de capsule garderobe. Omdat je minder kleding hebt, kun je wat meer investeren in duurzame mode. Dat is misschien duurder in aanschaf, maar je kleding kan wel jarenlang meegaan. En als je zorgt dat het in principe bij al je andere kledingstukken past, kun je het ook vaak aan. Zo creëer je een voorraad van alleen maar lievelingskleding.

Tips om een capsule garderobe samen te stellen

  • Bepaal voor jezelf een maximaal aantal kledingstukken. Dit geeft duidelijkheid en houvast.
  • Kies uit je huidige garderobe die kledingstukken die favoriet zijn en nog een tijdlang mee kunnen. Voeg hier seizoensgebonden kleding aan toe.
  • Let hierbij op de kleuren en dat je deze zoveel mogelijk met elkaar kunt combineren.
  • Kies outfits voor verschillende gelegenheden: werk, uitgaan, vrijetijdskleding. Kijk of je voor deze situaties genoeg variatie hebt.
  • Ga je nieuwe kleding kopen, houd dan je capsule garderobe in gedachten. Let op of je er nog bepaalde kleuren bij wilt hebben of nog een kledingstuk mist (een vest of een broek bijvoorbeeld). Kies voor duurzame, biologisch geproduceerde kleding.

Een reactie op “Kies voor duurzame mode met een capsule garderobe

  1. Jeroen zegt:

    Waar ik altijd op blijf hameren; tweede hands kleding is het meest duurzaam! Ik besteed hooguit 20 euro per jaar aan kleding die al geproduceerd EN al gebruikt is. Bovendien steun ik Stichting Vluchtelingkinderen ermee ; ) Het mooiste zou zijn tweede handskleding van biologisch materiaal (brandnetel bijv.) waar je weinig van hebt en lang mee doet..
    Zo streven we naar de perfecte cirkel (economie)

Reacties zijn gesloten.