Kies je voor jezelf of voor de aarde?

Ask not what your country can do for you; ask wat you can do for your country’, zei president Kennedy bij zijn inauguratie in januari 1961. Nu, 56 jaar later, zou ik nog iets grootser willen denken. Ik zou je willen vragen om, als je 15 maart gaat stemmen, niet te kiezen voor een partij die iets voor jóu kan doen, maar te kiezen voor een partij die iets voor de aarde kan doen.

Of op z’n minst om de aarde en al haar bewoners een stem te geven in je keuze.

Je kunt natuurlijk de ‘gewone’ kieswijzer doen om te kijken welke politieke partij bij je past, maar slechts een deel van de stellingen heeft te maken met milieu en fair trade. Gelukkig is er ook een Groen Kieskompas, die je 30 stellingen voorlegt waarmee je het ‘heel erg eens’, ‘heel erg oneens’ en alles ertussenin kunt zijn (ook neutraal). Stellingen als ‘statiegeld op plastic flessen moet worden afgeschaft, ook al vergroot dit de hoeveelheid zwerfafval’, ‘bedrijven moeten verplicht worden om aan te tonen dat hun producten en investeringen niet leiden tot ontbossing elders op de wereld’ en ‘bestrijdingsmiddelen die schadelijk zijn voor bijen moeten worden afgeschaft’.

groen stemmen

Mocht je geen zin hebben om na te denken over deze 30 stellingen, of weet je al bijna zeker naar welke partij je stem zal gaan, maar wil je tóch even controleren of je op het juiste spoor zit, dan kun je ook even kijken op de site van Fairpolitics. Daar worden kleuren (van rood tot donkergroen) toegekend aan de partijen voor hun beleid op diverse onderwerpen zoals handel, klimaat, vrede & veiligheid, belastingontwijking en eerlijk werk. Je kun ook in één oogopslag kijken naar de totaalscore van Fairpolitics.

De partijen die een donkergroen puzzelstukje hebben (PvdA, Christen Unie en GroenLinks) hebben een erg ‘fair’ verkiezingsprogramma. De partijen met een lichtgroen puzzelstukje (D66, SGP en Partij voor de Dieren) zijn een goed eind op weg.

Vind jij mensenrechten en vluchtelingenbeleid belangrijke thema’s voor deze Tweede Kamerverkiezingen? Neem dan ook even een kijkje op de humanity checker van OxfamNovib. Ik kan vast verklappen dat ik het humaanste jongetje van de klas een verrassing vond.

Ik wens je veel wijsheid en liefde voor de aarde bij het maken van je keuze.

kimindepenKim Bergshoeff (37) woont met man en hond in Haarlem en heeft haar eigen tekstbureau, ‘Kim in de pen’. Ze probeert zo groen mogelijk te leven blogt daar regelmatig over. Kim is columnist voor Crohniek (ze heeft de ziekte van Crohn) en Dierenpraktijken en auteur van een aantal boeken waaronder ‘Onbeperkt Mindful’.

 

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.