Ik geef het maar ruiterlijk toe: ik heb niets met kerst. Ik vind de liedjes stom en in deze tijden van ontbossing vind ik het raar om een boom in huis te halen die in vele gevallen vlak na oud en nieuw weer op straat wordt gegooid.
Mijn partner noemt me dan ook weleens liefkozend ‘the Grinch’ (meestal als ik met stink eye naar een kerstboom kijk die zich vóór 5 december in mijn blikveld waagt).
Maar het stomste aan kerst vind ik dat er in Nederland jaarlijks 2,7 miljoen dieren worden gegeten. En dat het dan de bedoeling is dat dat ‘gezellig’ is. Gelukkig wordt er van mij helemaal niet verwacht dat ik aan een tafel ga zitten waar als ‘pronkstuk’ een dood dier wordt geserveerd. Als we al op familiebezoek gaan dan wordt dat meestal iets van een buffet dat bijna geheel vegetarisch en voor de helft vegan is.
Diervriendelijke alternatieven
Al blijft voor velen kerst een gelegenheid om veel (vlees) te eten, gelukkig zijn er steeds meer vegan alternatieven te koop en adverteren supermarkten er ook mee. Zo zijn er vegan kerstchocolaatjes te koop, vegan alternatief voor garnalen om de klassieke cocktail mee te maken en is er zelfs vegan wellington of vegan gevulde ‘kalkoen’.
Vind je het leuk om in de keuken te staan en zelf vegan lekkers te maken from scratch, dan raad ik je het kookboek ‘Verry Merry Vegan December’ van Maartje Borst aan. In dit kookboek vind je 60 december-recepten. Van amandelspijs en appelflappen tot seitan Wellington en -rosbief.
Meestal houd ik me zelf verre van koken, maar de paddenstoelenpasteitjes in het boek zien er zo leuk en lekker uit dat ik die misschien wel uit ga proberen.
Geur van vroeger
De gebakken knoflooktofu in bierbouillon die in het boek te vinden is, is in ieder geval een aanrader. Wij aten het met aardappelpuree en geroosterde wortels en courgette. De keuken rook nostalgisch, naar gekarameliseerde ui en aardappelpuree: dingen die we normaalgesproken niet eten en me deden denken aan winterkost van vroeger.
Een typisch recept waarmee je ook de mensen die misschien wat sceptisch zijn als het gaat om plantaardig eten over de streep kunt krijgen: want dit is lekker, voedzaam en ruikt nostalgisch.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.