Is jouw chocola wel zuivere koffie?

Er is ons altijd geleerd dat je over een boek geen oordeel mag vellen op basis van het omslag, maar als het om chocola gaat mag dat wél. De wikkel geeft namelijk heel veel informatie over de inhoud. Maar wat betekenen die keurmerken nou precies?

fair chain chocola blog

  • Misschien wel het bekendste keurmerk is FairTrade (in Nederland ook bekend als het Max Havelaar keurmerk). Als dit op een product staat, wil dat zeggen dat de boeren die het verbouwd hebben zich hebben georganiseerd in coöperaties en dat aan hen een gegarandeerde minimumprijs en een ontwikkelingspremie is betaald. Helaas staat dit bedrag niet gelijk aan een leefbaar inkomen.
  • Het Ekokeurmerk garandeert dat er geen bestrijdingsmiddelen of kunstmest zijn gebruikt tijdens het verbouwen van de grondstoffen van je chocoladereep.
  • De Rainforest Alliance (waar UTZ nu ook toe behoort) zorgt ervoor dat er geen ecosystemen worden vernietigd voor het verbouwen van voedsel en beschermt natuurgebieden. Hun logo is een groene boomkikker.
  • Het logo van Tony’s Chocolonely (de gebroken keten) is behalve op hun eigen wikkels nu ook te vinden op de verpakkingen van Delicata chocola (het huismerk van Albert Heijn). Beide merken zetten zich in tegen dwangarbeid in de cacao-industrie.

En dan nu het slechte nieuws: cacaoboeren krijgen slechts 6% van al het geld dat wordt verdiend in de cacao-industrie. Zo is het minimumbedrag dat mag worden betaald voor een kilo cacao met het Fair Trade logo 2,4 dollar.

Stichting Max Havelaar noemt dat het absolute minimum. Zij hebben liever dat chocoladefabrikanten een ‘leefbaar inkomen referentieprijs’ zouden betalen. Dat zou neerkomen op 3 dollar per kilo. Dit bedrag is gebaseerd op de living income benchmark die berekent wat een gezin in een bepaalde regio aan inkomen nodig heeft om in hun basisbehoeften te kunnen voorzien.

Slechts weinig fabrikanten willen deze hogere prijs betalen. Tony Chocolonely en Delicata (Albert Heijn) doen dat wél.

Dus als je je Valentijn verrast met chocola van één van deze twee merken maak je niet alleen hem of haar, maar ook de hardwerkende cacaoboeren blij. Mooi idee, toch?

Reacties zijn gesloten.