Is een hond slechter voor het milieu dan een auto?

Twee weken geleden schreef ik dat ik er nog niet helemaal uit was wat betreft mijn groene voornemens. Ter inspiratie keek ik even op de website van Milieudefensie. Een aantal tips voerde ik al uit (thuiswerken, een emmer in de tuin zetten om regenwater mee op te vangen waarmee ik de plantjes water kan geven) maar de opsomming begon wel heel apart: ‘doe je hond de deur uit’.

hond milieuvriendelijk

En dan? Naar het asiel ofzo? Dan kan ik daar net zo goed gelijk ook blijven, want thuis ben ik ook niet meer welkom. En gelijk heeft de echtgenoot. Wie laat er nou zijn hond in de steek? Hun punt is natuurlijk dat huisdieren milieubelastend zijn.

Volgens hun site is een hond net zo belastend als een Toyota Landcruiser.

Ik zou alleen wel willen weten hoe milieubelastend een ‘huismens’ is. Mijn hondenkind was namelijk zindelijk toen hij een maand of drie was, dus daar hoefden we geen luiers voor te kopen. Hij is nu 6 en afgezien van 3 medical pet suits hebben we nooit kleren voor hem hoeven kopen. Een milieubelastende smartphone hoeft hij niet, en autorijden zal hij ook nooit gaan doen. En, het meest milieubelastende van alles, zich voortplanten, gaat hij waarschijnlijk ook niet doen.

En ja, in tegenstelling tot zijn mensen eet hij wel vlees. In zijn brokken zit biologische kip verwerkt en als extraatje krijgt hij soms gedroogde kippennek of andere ‘reststukjes’. Maar hij is toch echt flexitariër, want met een stuk wortel, een handje overgebleven rijst of paté van de Vegetarische Slager maak je hem net zo blij.

hond milieuvriendelijk2

Onderzoek heeft uitgewezen dat de vleesconsumptie van alle huisdieren in de Verenigde Staten de totale vleesconsumptie van heel Frankrijk ver overstijgt en het is goed dat mensen zich daar bewust van worden, maar dat is nog geen reden om mensen met een huisdier te bestempelen als ‘milieuterroristen’. Ik denk namelijk dat het hebben van een groot gezin veel belastender is voor het milieu. Zeker als iedereen in dat gezin ook vlees eet en (later) autorijdt.

Maar kan een hond eigenlijk gezond vegetarisch door het leven? Daar zijn de meningen over verdeeld, sommigen zweren bij voeden met vers vlees (dat doe ik dus niet, veel te grote ecologische voetafdruk en als niet-vleeseter zou me dat te veel tegenstaan), terwijl sommige dierenartsen zeggen dat het wel kan maar je heel goed op moet letten dat de hond wel alle voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft.

In de dierenwinkel zag ik laatst een prachtige gulden middenweg: biologisch voer op basis van insecten. Wie weet gaan we daar wel op over. En dan wil ik Milieudefensie nergens meer over horen.

3 reacties op “Is een hond slechter voor het milieu dan een auto?

  1. Andrike zegt:

    Ik zou die berekeningen ook wel eens willen zien. Volgens mij eet mijn hond namelijk vooral vlees dat mensen nauwelijks eten, en vaak als slachtafval wordt beschouwd. Ik heb de indruk dat er geen beest extra om wordt geslacht. Je kunt daarom mijn inziens de milieu impact van een kilo hondenvoer niet gelijk stellen aan de impact van een kilo biefstuk.

  2. Anna zegt:

    Stel, je moet als boer 1000 euro krijgen voor een koe om er een goede boterham aan te hebben. Als je alles wat niet voor menselijke consumptie geschikt is voor 100 euro kan verkopen, hoeft de rest van het vlees nog maar 900 euro op te brengen. Hierdoor kan het vlees voor mensen goedkoper worden verkocht. Goedkoper betekent meer vraag. Dus er wordt vanwege ‘restvlees’ wel degelijk meer geslacht.

  3. Lena zegt:

    Zolang het gros van de Europeanen geen traan laat om hoe er met dieren in het algemeen en met (slacht)vee in het bijzonder omgegaan wordt kan Milieudefensie beter ophouden met zeuren! De vraat- en vernielzucht van de ‘mens’ (speciaal tussen aanhalingstekens gezet!) kent zo langzamerhand geen grenzen meer en het enige waar ‘men’nog op uit is is het vernielen van de natuur en het milieu! Er ligt voor Milieudefensie nog een behoorlijke taak dacht ik zo!

Reacties zijn gesloten.