Alle kleine beetjes helpen: we scheiden ons afval, eten vegetarisch en compenseren onze vliegkilometers. Maar, we hebben wel een auto. Toen de mijnheer van baan veranderde was hij van plan om met het openbaar vervoer te gaan reizen. Een simpele rekensom wees echter uit dat hij daar veel meer geld aan kwijt zou zijn. Dus hebben we nu een ‘citybug’. Een kleine en zuinige auto, maar is het niet beter om elektrisch te gaan rijden?
Afgezien van de bezwaren die de mijnheer heeft (de auto’s zijn duurder in de aanschaf en de actieradius is nog niet erg groot), kleven er ook nogal wat bezwaren aan de productie van elektrische auto’s.
De winning van lithium, een grondstof die nodig is voor de oplaadbare batterijen in elektrische auto’s, heeft nogal wat gevolgen voor het milieu. Het lithium wordt gewonnen in de ‘lithiumdriehoek’ die een deel van Argentinië, Chili en Bolivia beslaat. De bedrijven die de grondstof daar winnen pompen miljoenen liters water op vanonder de zoutvlaktes. Dit water laten ze vervolgens verdampen. Voor de fabricage van 100 elektrische auto’s moeten ze 700.000 liter water laten verdampen.
De bedrijven halen de lithium uit de grond en laten de bevolking achter met de milieuramp. En dat allemaal voor een product waarvan de consument denkt dat hij met de aanschaf ervan iets positiefs doet voor moeder aarde.
De mijnbedrijven zeggen dat ze hiervoor geen drinkwater gebruiken, maar rapporten van Friends of the Earth tonen aan dat er chemicaliën, die worden gebruikt om de diverse mineralen uit het verdampte water van elkaar te scheiden, in het drinkwater terechtkomen. Bovendien melden mensen die rondom de zoutvlaktes leven dat het er de afgelopen jaren uitzonder droog is geweest en dat er al dieren zijn gestorven. Omdat de meren nu uitdrogen sterven de schaaldieren nu uit en is het wachten tot de flamingo’s volgen.
De bedrijven halen de lithium uit de grond en laten de bevolking achter met de milieuramp. En dat allemaal voor een product waarvan de consument denkt dat hij met de aanschaf ervan iets positiefs doet voor moeder aarde. Dan is een zuinige niet-elektrische auto nog niet eens zo verkeerd.
Voor de fabricage van 100 elektrische auto’s moeten ze 700.000 liter water laten verdampen.
Al zou een dagelijkse treinreis natuurlijk een stuk beter zijn. Voor elke dag is dat nog iets te duur (en veel gedoe), maar toen hij voor zijn werk laatst in Duitsland moest zijn is de mijnheer met de trein gegaan. Dat was pas écht ‘goed bezig’.