Is je eten op je bord, eigenlijk wel goed voor het milieu?

We zijn met met 7,5 miljard mensen op aarde. Al deze mensen moeten eten. Het is dus van groot belang wát we eten, hoeveel we eten en waar we ons eten vandaan halen. Veel mensen zijn hiermee al bewust bezig, door te kiezen voor biologische groente en vlees en elke dag, of in ieder geval regelmatig, vegetarisch te eten. Maar wist je dat er is nog meer is waar je op kunt letten? Door de juiste keuzes te maken op het gebied van voeding, kun je zorgen dat je het milieu nog minder belast. Zo kan onze planeet ons allemaal voeden en waarbij we dat ook voor volgende generaties garanderen.

milieubewust eten

Wat van ver komt is niet altijd beter

Een van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden als je eten koopt is: waar komt het vandaan? Veel van onze voeding komt van ver. Soms is dit echt niet nodig. Zo verkopen grote supermarkten appels die uit Nieuw Zeeland komen. En dat terwijl er genoeg appelsoorten in Nederland groeien die net zo lekker en voedzaam zijn en vrijwel het hele jaar verkrijgbaar zijn. Ook zijn er courgettes uit Spanje en komt er vlees uit Argentinië. Het is voor bedrijven goedkoper om dit in te voeren, ondanks de grote afstanden.

Maar het is niet altijd beter voor het milieu om onze voeding over de hele wereld te slepen. Voor een milieubewuste inkoper is het dus van belang om op te letten waar je groente vandaan komt. Bietjes, prei, witlof en bloemkool kunnen allemaal uit eigen land komen. Voor bijvoorbeeld tomaten is dit anders: deze kunnen hier alleen groeien in kassen, die veel gas opslurpen. Deze in de warme zon van Spanje laten groeien en in een vrachtwagen hier naartoe vervoeren is efficiënter en belast het milieu minder.

Eten met het seizoen

Het is verder ook van belang te letten op het seizoen. Wil je verse aardbeien eten in de winter, dan komen deze zeker niet uit Nederland. Ze worden geoogst in de landen waar dan nog de zon schijnt. Dit geldt ook voor frambozen en bosbessen. Wil je deze in de winter eten, dan kun je beter kiezen voor diepvries: net zo gezond, en dan komen ze waarschijnlijk wel uit Nederland. Maar het opslaan van zomerfruit en dit koel houden kost veel energie. Er is onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het in dat geval goedkoper is om fruit in te voeren vanuit het buitenland. Het is best lastig om de juiste afwegingen te maken. Je kunt gaan letten op welke soorten fruit en groente passen bij het seizoen. Als je aardbeien alleen in de zomer eet en appels en peren in de winter, is dit de beste keuze voor het milieu.

Wil je er zeker van zijn dat je voldoende vitaminen, mineralen en andere voedingstoffen binnen krijgt? Dan kun je dit altijd aanvullen met voedingssupplementen van goede kwaliteit.

milieubewust eten appel

Let op hoeveel je koopt

Goed letten op hoeveel je koopt kan het milieu ook helpen. Want we gooien met zijn allen enorm veel eten weg. Als ik eten overhoud, bewaar ik het in de koelkast. Maar soms vergeet ik het of heb ik geen trek om het die week nog eens te eten. En als ik het dan weg moet gooien, schaam ik me echt. Het zou het beste zijn als je alleen maar schillen weg zou gooien. Ga dus op zoek naar lekkere recepten om restjes in gerechten te verwerken. Bewaar groente of vlees dat je overhoudt, in bakjes in de koelkast of vriezer. Met diepvrieszakken van Bioplastic, katoenen groentezakken, de Bee’s Wrap of glazen vershouddozen, houd je gemakkelijk en milieubewust je producten vers. En in eerste instantie is het natuurlijk handig om te zorgen dat je niet teveel koopt. Weeg je groente goed af en houd in gedachten hoeveel een persoon eet. En moet je toch iets weggooien, dan gaat het natuurlijk in de groenbak. Zo komt het in ieder geval weer in de natuurlijke kringloop terecht.

Hollandse pot of exotisch eten?

Deze richtlijnen kunnen je misschien helpen bij je keuzes om milieubewust om te gaan met je voeding. Het is niet zo’n gemakkelijke afweging, omdat het lastig is inzicht te krijgen in wat het milieu het meeste belast. Zijn dat de koelcellen, het transport of sowieso het feit dat we veel producten kopen die alleen in het buitenland groeien? (Denk bijvoorbeeld aan druiven voor wijn, mango’s en kiwi’s, rijst of cashewnoten). Ons dagelijks brood is al jarenlang vervangen door de heerlijkste exotische gerechten met interculturele ingrediënten. Zeker lekker en gezond, maar wat doet dat met ons milieu? Hoe maak jij een keuze bij het boodschappen doen? Wat vind jij het belangrijkste als je je eten uitzoekt? Of heb je misschien nog advies op dit gebied dat nog een ander licht werpt op de zaak? We zijn benieuwd!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.