Plantbased news wist onlangs te melden dat Formule 1-coureur Lewis Hamilton een deel van zijn vermogen geïnvesteerd heeft in een bedrijf dat plantaardig hondenvoer maakt: Bramble. Het New Yorkse bedrijf maakt hoogstaand whole food-voer dat ontwikkeld is door dierenartsen.
Hond weer gezond
De Formule 1-coureur, die zelf ook vegan eet, zegt dat zijn hond Roscoe aan een tweede jeugd lijkt te zijn begonnen sinds hij vegan eet. De eerste acht jaar van zijn leven had de rescue hond allerlei gezondheidsklachten. Die zijn verdwenen dankzij de gezonde plant based voeding. Ook zijn huid en vacht zijn in veel betere conditie, zegt Hamilton.
Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar plantaardig dierenvoer: er zijn er inmiddels 14 bekend, waarvan 11 gericht op honden (de overige 3 op katten). Deze onderzoeken hebben uitgewezen dat een vegan dieet gezondheidsvoordelen heeft voor huisdieren. Na onderzoek in het Verenigd Koninkrijk werd zelfs vastgesteld dat de samenstelling van vegan voer beter is dan dat van voer met vlees.
Vegan huisdieren
Wereldwijd wordt 9% van het landvee geslacht voor huisdiervoer. In welvarende landen zoals de Verenigde Staten loopt dat percentage zelfs op tot 20%. Niet alleen is dat ‘vlees’ vaak van slechte kwaliteit en tjokvol antibiotica en stresshormoon, het is ook een enorme belasting voor het milieu. Als alle huisdieren op een vegan dieet zouden worden gezet zou dat de uitstoot besparen die zo groot zou zijn als die van het Verenigd Koninkrijk én Nieuw Zeeland.
Anne Heritage, dierenrechtenactivist en auteur van ‘The dog who wanted to live forever’, legt het heel simpel uit: ‘Het eten van vlees verwoest de planeet. Sommigen denken dat ‘vlees’ een soort magisch ingrediënt is dat honden gezond houdt. Maar een hond heeft eiwitten nodig en die vind je heus niet alleen in vlees. Het gaat om de juiste aminozuren en die zitten ook gewoon in planten. Zo komen ze ook in ‘vlees’: de kip of koe heeft die planten gegeten.’
Ouder dan gemiddeld
Anne’s honden bereiken niet zelden een hoge leeftijd: drie van haar honden werden 19 jaar oud, eentje werd er 20 en Bramble, haar border collie, werd iets ouder dan 25. Een uitzonderlijk hoge leeftijd, aangezien de gemiddelde leeftijd van dit ras 14 jaar is. Bramble heeft daarom ook een poosje in de Guiness Book of Records gestaan. En nu is er dus een bedrijf naar haar vernoemd.
Hopelijk zijn er binnenkort nog veel meer honden die zo gezond oud worden als Bramble.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.