Hoge hypotheeklasten door de stijgende rente? Zo bescherm je jezelf!

De tijden veranderen. Energieprijzen zijn duurder, we zijn ons bewuster van de prijs die we hiervoor betalen én de invloed daarvan op onze maandelijkse lasten. Steeds meer mensen proberen bewuster en ook duurzamer te leven en wonen. Er gebeurt veel in de wereld, er is inflatie en momenteel stijgt bijvoorbeeld ook de hypotheekrente flink.

bewust wonen bescherm jezelf hoge woonlasten

Sluit je binnenkort een hypotheek af? Dan drukt deze hoge rente waarschijnlijk zwaar op jouw maandlasten. Daarom is het verstandig jezelf goed in te dekken. Het afsluiten van de juiste verzekeringen kan je hierbij helpen. Weet je niet welke verzekeringen je allemaal af moet sluiten om jezelf goed in te dekken tegen hoge hypotheeklasten door de stijgende rente?

We vertellen je graag meer over hoe je jezelf kan indekken voor bijvoorbeeld hoge woonlasten.

Welke woonverzekeringen zijn er?

Wil jij je indekken tegen hoge hypotheeklasten door de stijgende rente? Denk dan niet dat het voldoende is om alleen jezelf goed te verzekeren. Het is namelijk verstandig om ook verzekeringen voor jouw woning af te sluiten. Dit doe je door één of meerdere woonverzekeringen af te sluiten.

Maar wat is een woonverzekering eigenlijk? Eigenlijk is dit geen verzekering die je af kunt sluiten, maar een verzamelnaam voor twee verzekeringen die betrekking hebben op jouw woning. Het gaat in dit geval om een opstalverzekering en een inboedelverzekering.

Verschil opstal- en inboedelverzekering

Een opstalverzekering, ook wel woonhuisverzekering genoemd, is verplicht voor mensen die in een koophuis wonen. Hiermee verzeker je jouw woning en alles wat hieraan vastzit tegen schade door onverwachte gebeurtenissen. Schade door brand valt binnen de dekking van deze verzekering, maar dat geldt ook voor schade door storm of inbraak.

In tegenstelling tot een opstalverzekering ben je niet verplicht een inboedelverzekering af te sluiten. Een inboedelverzekering dekt schade door onder meer brand, storm en inbraak aan de losse spullen in huis. Veel mensen zien het nut van een inboedelverzekering in, waardoor hij vaak samen met een opstalverzekering wordt afgesloten.

Wel eens gehoord van de woonlastenverzekering
?

Waar de meeste mensen wel gehoord hebben van een inboedel- en opstalverzekering, doet een woonlastenverzekering bij jou misschien geen belletje rinkelen. Toch is dit een handige verzekering als jij jezelf in wilt dekken tegen hoge hypotheeklasten door de stijgende rente. Waarom? Omdat jij je hiermee verzekert van een uitkering als je arbeidsongeschikt raakt. Een verzekeraar keert vaak geld uit vanaf 35 procent arbeidsongeschiktheid.

Door deze uitkering komt er iedere maand geld binnen, waardoor je jouw hypotheeklasten kunt blijven betalen. Handig! Bij een woonlastenverzekering kun je overigens een aanvullende dekking voor werkloosheid afsluiten. Je betaalt in dat geval een hogere premie, maar je bent wel beter verzekerd.

Is een aansprakelijkheidsverzekering noodzakelijk?

Een aansprakelijkheidsverzekering is ook onmisbaar als jij jezelf in wilt dekken tegen hoge hypotheeklasten door een stijgende rente. Je verzekert jezelf hiermee namelijk voor schade aan andere personen of spullen van andere personen als je hier volgens de wet aansprakelijk voor bent. Sluit je deze verzekering niet af en stelt iemand je aansprakelijk voor bepaalde schade? Dan moet je het volledige bedrag uit eigen zak betalen. Als je hoge hypotheeklasten hebt, kun je dit bedrag mogelijk niet ophoesten. Dit kan ervoor zorgen dat je in de financiële problemen komt.

Laat het niet zover komen en sluit een aansprakelijkheidsverzekering af. Misschien maak je er helemaal geen gebruik van, maar je weet in ieder geval dat je verzekerd bent als je aansprakelijk wordt gesteld.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *