Hoe zit het met vegan? De cijfers en de feiten…

De papieren versie van maandblad OneWorld houdt op te bestaan, een groot gemis vind ik. Vooral nu ik weer een ‘Hoe zit het met…’ special van het blad in handen heb. In zo’n special staat een consumentendilemma centraal dat de redactie – met behulp van sponsoren – tot op de bodem heeft uitgeplozen.

Het nummer van september 2020 had als thema ‘Hoe zit het met vegan?’

hoe zit het met vegan blog

Een thema dat me na aan het hart ligt, niet alleen omdat ik van dieren houd en ze daarom niet wil eten of omdat mijn gezondheid met sprongen vooruit is gegaan nu ik plantaardig eet, maar ook omdat we midden in een pandemie zitten die is veroorzaakt door het op grote schaal houden van dieren.

Het enige echte alternatief voor wachten op een vaccin is mijns inziens per direct stoppen met de bio-industrie. 
Er zijn nog veel meer redenen om over te stappen op een veganistisch dieet wordt al snel duidelijk als je de OneWorld special openslaat. Op dit moment wordt 83% van het landoppervlak gebruikt voor het ‘telen’ van dierlijke producten, terwijl we slechts 18% van onze calorie- en eiwitinname hieruit halen. Zeer inefficiënt dus, zeker als je weet dat er nog steeds mensen doodgaan van de honger.

De veeteelt werkt ook monocultuur in de hand: er worden vooral veel groenten verbouwd die veel opbrengen (omdat ze als veevoer kunnen dienen). Er zijn zo’n 20 tot 50 duizend eetbare gewassen op de wereld, maar we eten er ongeveer 150. Dat is niet alleen een culinair gemis, zo’n monocultuur is ook minder goed bestand tegen klimaatverandering. 
Als iedereen van de ene op de andere dag veganistisch zou gaan eten zou er 76% minder landbouwgrond nodig zijn, er zouden 50% minder broeikasgassen uitgestoten worden, de grond zou met 50% minder verzuurd worden en er zou 19% minder water verbruikt worden.

Gelukkig betekent veganistisch eten allang niet meer dat je op een wortel moet kauwen en ‘s avonds een blok tofu weg moet werken (al denken sommige carnistische* restaurants nog wel dat een handje ijsbergsla en een slappe tomaat een maaltijdsalade is). Er komen steeds meer hippe vegan restaurants die heerlijke maaltijden bereiden die geheel plantbased zijn en voor iedereen die iets minder creatief is staat de wereld van de vleesvervangers ook niet stil.

Er wordt geëxperimenteerd met printers die een steak kunnen printen van sojabonen en erwteneiwit, de zogenaamde Alt-Steak. En de eerste kweekburger kostte nog 250 duizend euro, maar de uitvinders hopen dat ze over een paar jaar voor minder dan een tientje in de winkel liggen. 
Goed nieuws in barre tijden. En al zal ik de papieren versie erg gaan missen, OneWorld gaat gelukkig online door.

*op vlees-eten gericht

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.