Hoe werkt zeep, wat is het precies en wat is het beste voor je huid?

Zeep is een van de meest gebruikte cosmeticaproducten (zeker nu in coronatijd, nu de nadruk erg ligt op hygiëne). We gebruiken het allemaal (vloeibaar of een blok) onder de douche of aan de wastafel, zonder dat we eigenlijk lang stilstaan bij wat zeep nu eigenlijk precies doet. Natuurlijk, we worden schoner door ons te wassen en we krijgen er in de meeste gevallen een lekker geurtje door. Maar meestal doet zeep toch wel wat meer dan dat. Dat kan de oorzaak zijn dat je na het wassen een droge huid krijgt.

voor en nadelen van zeep

Hoe reinigt jouw zeep?

Er zijn oneindig veel verschillende soorten zeep. Als eerste zijn er de bekende flesjes vloeibare zeep en de blokken zeep. Maar welke ook je voorkeur heeft, allebei bevatten ze zeep: een oppervlakte-actieve stof, die als emulgator werkt. Hierdoor kunnen water en olie zich met elkaar vermengen. Normaal gesproken blijven vet en olie op water drijven. Zeep echter kan oliedruppeltjes omhullen, waarna ze in het water kunnen blijven zweven. Zo kan vuil en vettigheid verwijderd worden.

Dus als je je gaat wassen met zeep, lost alle viezigheid en vettigheid van je huid op. Daarna ben je fris en schoon, maar kan je huid wel droog aanvoelen. Dat komt omdat je huid van nature wat vettig is. Dit is talg en heeft als functie om je huid te beschermen. Deze vetten worden helaas juist ook door zeep verwijderd. Als je huid van zichzelf al vrij droog is, kan regelmatig met zeep wassen je huid uitdrogen.

Het verschil tussen blok zeep en vloeibare zeep

Zowel een blok zeep als vloeibare zeep kunnen problemen geven met een droge huid. Ze hebben allebei een ontvettende werking. Wel is het zo dat (biologische) blok zeep alleen natuurlijke bestanddelen bevat. Vloeibaar doucheschuim bevat meestal allerlei chemische middelen (waaronder SLS, Sodium Lauryl Sulfaat), die de huid nog meer kunnen uitdrogen en irriteren. SLS is een agressieve emulgator, die de vloeibare gel makkelijker laat schuimen, maar het kan wel je huid beschadigen. Heb je een gevoelige huid, dan heb je kans dat je gevoeliger reageert op vloeibare douchegels dan op harde zepen.

Wat is de beste manier om zeep te gebruiken?

Jezelf met zeep wassen heeft dus altijd tot gevolg dat je je huid ontvet. Dat is nu eenmaal hoe zeep werkt en kun je dus eigenlijk niet voorkomen. Je kunt ervoor kiezen om niet dagelijks onder de douche te gaan staan, daarmee belast je je huid wat minder. Er zijn genoeg mensen die nog maar een keer per week douchen en aangeven dat dit beter is voor hun huid en haar.

zeep natuurlijk voordelen nadelen

Maar als je je toch graag elke dag wast, is het verstandig om na het gebruik van zeep, je huid te verzorgen met een hydraterende lotion of olie. Daarmee ondersteun je je huid en voorkom je dat deze teveel uitdroogt. Kies een natuurlijke olie of lotion.

Natuurlijke verzorging voor je huid

Argan olie bijvoorbeeld, is een voedende olie die de huid direct weer kan hydrateren. Het is rijk aan voedingstoffen voor de huid, zoals antioxidanten die allergische reacties helpen voorkomen. De olie wordt snel opgenomen, maar blijft als een dun laagje over de huid liggen. Dit helpt om het vocht vast te houden. Deze natuurlijke olie, bijvoorbeeld van Thalia, is geschikt voor elk huidtype.

Ook Shea butter is een heerlijke verwennerij voor de huid. Het is een plantaardige boter, die gemaakt wordt uit de noten van de Shea boom (ook bekend als Karité) uit Afrika. Het is rijk aan voedingsstoffen voor de huid, zoals vitamine A, E en F. Deze verbeteren de doorbloeding en daardoor ook de soepelheid van de huid. De boter kan hard zijn als deze in de verpakking zit, maar smeer je hem op je huid, dan smelt hij en kun je hem uitsmeren. Kies Shea butter die zo min mogelijk bewerkt is en van biologische afkomst, bijvoorbeeld Shea butter van Flow Cosmetics.

Natuurlijk wil je je graag kunnen wassen, maar een goede verzorging van je huid naderhand is wel belangrijk. Een uitgedroogde huid heeft een verminderde weerstand, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties en ontstekingen. Verwen jezelf dus met een heerlijke olie of butter, zodat je huid weer gaat stralen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *