Hoe maak je een bewuste keuze bij de vishandel? Bestaat duurzame vis?

Al jarenlang at ik nauwelijks vlees. Zo af en toe deed ik het omdat me herhaaldelijk was verteld dat dat goed was voor mijn gezondheid. Volgens artsen zou het vooral onontbeerlijk zijn voor het ijzergehalte in mijn bloed. Inmiddels ben ik erachter dat dat klinkklare onzin is (en gelukkig maar, want ik wíl helemaal geen dieren eten).

Dat ijzer kan ik ook wel uit de spinaziesalade halen die ik bijna dagelijks als lunch eet, vooral als ik er wat zongedroogde tomaten en pompoenpitten overheen strooi.

bestaat er duurzame vis

Dus eet ik al bijna een jaar geen vlees meer. Wel eet ik zo af en toe nog vis, want dat dat goed is voor mijn gezondheid, daar ben ik dan weer wel van overtuigd. Dus die twee porties vette vis per week, daar kom ik wel aan. Maar ook al ben ik al redelijk milieubewust bezig door geen vlees te eten, ik wil bij de vishandel ook een bewuste keuze maken. Maar hoe doe je dat? Als ik daar een vis zie liggen, zit er geen verpakking omheen waar ik de drie beter-leven-sterren op kan gaan zoeken.

Gelukkig staat er bij de biologische supermarkt waar wij meestal vis kopen vaak wel een bordje bij waarop staat dat of betreffende vis met de lijn gevangen is (zo is er geen sprake van ‘bijvangst’, visjes die ze eigenlijk niet willen hebben, en kunnen er geen dolfijnen verstrikt raken in het net) en welke keurmerken de makreel of zalm heeft.

Het MSC-keurmerk wil bijvoorbeeld zeggen dat de vissers die de vis gevangen hebben zich actief inzetten om de visstand op peil te houden. Het ASC-keurmerk is speciaal voor kweekvis en zegt vooral iets over minder antibioticagebruik, duurzamer visvoer (met meer plantaardige ingrediënten en minder vismeel) en betere arbeidsomstandigheden van het personeel.

Maar ook al ben ik al redelijk milieubewust bezig door geen vlees te eten, ik wil bij de vishandel ook een bewuste keuze maken.

Dat zijn natuurlijk belangrijke overwegingen, milieu en mensenrechten, maar dat zegt nog niets over het leven dat de vissen hebben gehad. En moet ik nu een kweekvis kiezen omdat ik dan zeker weet dat het water waar hij in heeft gezwommen schoon was of moet ik juist wilde zalm kiezen omdat die helemaal geen antibiotica toegediend heeft gekregen? En is het ook niet minder belastend voor het milieu, wilde vis? Ik ben bang dat iedereen die je het vraagt een ander antwoord zal geven.

Mocht je voor wilde vis kiezen, dan is het wel belangrijk om te controleren of de visstand van de vis die je kiest wel gezond is (bijvoorbeeld op www.goedevis.nl). Op het overzicht van EOS, het Maandblad over wetenschap kun je gelijk ook zien of de vis wel gezond is voor jou.

Maar wat nou het beste is voor de vis? Ik ben bang dat het antwoord daarop is ‘zo min mogelijk vis eten’.

Vanavond eet ik maar curryrijst met aubergine en kipstucjes van de vegaslager. Die hebben gegarandeerd geen leven gehad. Hun visvrije tonyn is trouwens ook erg lekker…

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.