fbpx

Hoe groot is jouw voetafdruk?

voetafdrukIk dacht dat ik best wel het één en ander wist van groen leven en rekening houden met mijn ecologische voetafdruk (om maar eens een lelijke uit het Engels vertaalde uitdrukking te gebruiken), dus begon ik vol goede moed en optimisme aan de klimaatquiz van NRC Handelsblad.

Dat optimisme bleek geheel misplaatst. Ok, ik wist dat een tweede (oude) koelkast niet zo best is voor het milieu en af en toe een was in de droger gooien niet zo erg is (jippie, één punt voor mij), maar dat het slechter is voor het milieu om bosbessen ‘van ver’ te eten dan een stuk kipfilet vond ik wel confronterend. Ik ging ervan uit dat vlees eten slecht is, punt. Maar er zijn (natuurlijk) meer dingen om bij stil te staan met je winkelmandje in de hand. Note to self: controleren of er Nederlandse bessen in de diepvries te vinden zijn voordat ik een bakje ‘verse’ uit de tropen in mijn mandje leg.

Daarna was het weer het eten waarmee ik de mist in ging. ‘Wat is het beste voor het klimaat? Twee dagen in de week geen vlees voor twee personen of kamperen in eigen land in plaats van met de auto naar Zuid-Europa?’ Ik koos de veggie-optie, maar dat was dus niet goed: Kamperen in eigen land bespaart zo’n 450 kilo CO2, een jaar lang twee dagen in de week geen vlees eten met twee personen bespaart zo’n 320 kilo CO2.

Ik had gehoopt dat we met onze flexitarische levensstijl wel een een vakantie ‘verdiend’ hadden.

Oeps. Nu eten wij eerder twee dagen wél vlees dan twee dagen géén vlees (snappen jullie het nog?) en kamperen, daar begin ik al helemaal niet aan, maar ik had gehoopt dat we met onze flexitarische levensstijl wel een een vakantie ‘verdiend’ hadden. Blijkbaar niet dus. Ook niet als we de vliegmijlen afkopen met bomen, NRC?

Wat we dan wel weer goed doen is de vermindering van voedselverspilling: we laten regelmatig een maaltijdtas komen met twee gerechten voor twee personen (gebracht per bakfiets) met daarin precies afgepast de benodigdheden voor twee personen. Dat gaat altijd schoon op. En oud brood dat we overhebben wordt met dankbaarheid ontvangen door de tuinvogels en onze hond.

Zijn we toch nog een béétje goed bezig. Schijnen we gemiddeld zo’n 350 kilo CO2 per jaar mee te besparen. De vogels zijn ons dankbaar.