Hoe ga je duurzaam op reis? Of is thuisblijven de enige echt groene optie?

Op vakantie gaan is een van de leukste activiteiten van het jaar, dat vind ik tenminste. Ik houd van reizen. Het is zo boeiend om naar een ander land te gaan, te zien hoe andere mensen leven, en te genieten van de natuur en de sfeer. Toch sta ik bij het plannen van een vakantie ook altijd even stil bij wat mijn reizen voor het milieu betekent. Want al dat reizen dat we doen, heeft wel consequenties voor de natuur.

duurzaam reuzen blog

Reizen om te groeien

Op vakantie gaan is niet alleen een manier om te ontspannen. Ik zie het ook als een mogelijkheid om persoonlijk te groeien: je leert ervan, zowel over andere culturen, over de natuur en hoe mensen samenleven als over jezelf. Zeker als je, zoals ik nu, voor het eerst helemaal alleen op vakantie gaat. Het is een uitdaging, of je nu in een groep reist of alleen.

2014 Was voor mij een jaar van eerste keren. Ik ging voor het eerst zonder mijn man op vakantie, voor het eerst met het vliegtuig en voor het eerst met een groepsreis mee. Ik ging naar Jordanië, ook nog eens verder weg dan ik ooit geweest was. Maar het was een prachtige reis. Ik heb Petra bezocht, met zijn prachtige in de rode rotsen uitgehakte gebouwen. Ik heb genoten van uitzichten over de ruige bergen en van twee overnachtingen in de woestijn. Hoewel vliegreizen slecht zijn voor het milieu, had ik deze reis niet willen missen.

Nu kun je tegenwoordig bij het boeken van je vliegreis al je CO2 uitstoot compenseren (dat heb ik toen ook gedaan). Er worden een aantal bomen geplant, die dan die CO2 uitstoot zullen compenseren. Ik vraag me wel af hoe zinnig dat is. We kunnen allemaal fijn blijven vliegen, zolang er maar elke keer meer bomen worden geplant. We blijven dus vervuilen, maar dweilen de rommel naderhand weer op.

Wilde natuur ervaren?

Ook bezoeken we massaal plekken op aarde die kwetsbaar zijn. Zo dacht ik eens na over natuurparken in Afrika, waar zeldzame dieren leven. Maar nu rijden daar honderden (duizenden?) jeeps doorheen en overnachten er mensen in lodges en hotels. Hoe stil is de natuur nu nog? Dat ervoer ik ook in Jordanië. We sliepen twee nachten in de Wadi Rum woestijn. Ik had er naar uit gekeken en gehoord hoe mooi en donker de nachten daar waren. Maar we waren zeker niet de enige groep daar. Je zag overal lichtjes verspreid in de duisternis en ook het licht van een grote stad in de verte. De nacht was ook daar al niet meer duister.

Dat mensen bijzondere natuurgebieden bezoeken is aan de ene kant juist goed. Zoals gezegd, het is een kans om te leren en jezelf te verrijken. We willen zien wat er allemaal voor moois op deze aarde groeit en bloeit. Maar juist door het te bezoeken, brengen we het ook in gevaar. Geluidsoverlast, het aanleggen van wegen, afval dat overal terecht komt en verstoring van ecosystemen zijn het gevolg van toerisme. En omdat toerisme weer meer mensen aantrekt die een kans zien om een baan te vinden, zullen in de buurt van kwetsbare natuur ook meer huizen gebouwd worden.

Compromissen sluiten

Moeten we dan allemaal maar thuis blijven? Kiezen voor een vakantie in de tuin is een optie (dan zeg je gewoon dat je naar Tuinesië gaat, of Balkonia). Maar ik zou het reizen wel erg missen. Ik probeer toch een compromis te vinden. Dat betekent dat ik maar eens in de drie of vier jaar een verre reis doe (ik ben trouwens nog niet verder dan Jordanië geweest). Dit jaar ga ik naar de Eiffel, dus blijf ik dichter bij huis. Als ik een verre reis zou boeken, is het ook zeker de moeite waard erop te letten, wat een reisorganisatie doet aan milieubewust zijn, bescherming van diersoorten en het behoud van de culturele identiteit van het land dat bezocht wordt. Tip: kijk hiervoor eens bij SNP natuurreizen (van ANWB).

Hoe ga jij dit jaar op vakantie en heb je daarbij aan het milieu gedacht? Denk je dat er een manier is waarop je toch kunt reizen, zonder dat de natuur in gevaar wordt gebracht?

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

3 reacties op “Hoe ga je duurzaam op reis? Of is thuisblijven de enige echt groene optie?

  1. E zegt:

    Het blijft helaas enorm vervuilend. bomen planten compenseert maar een beetje (voordat die groot zijn, aantal bomen is ook te weinig (gemiddeld – per compensatie) en bovendien hou je dan iets vervuilends in stand.
    Ik reis als ik op vakantie ga, met het openbaar vervoer en blijf bijna altijd in Nederland of anders net over de grens.
    Een vliegreis doet trouwens al je groene ‘activiteiten’ van het afgelopen jaar weer teniet, als je geen vlees/vis en of zuivel eet bijvoorbeeld . Zonde eigenlijk van al je moeite als dat tegen elkaar wordt weggestreept of als je zelfs ‘in de min’ terecht komt.
    Wel ben ik met je eens dat reizen verrijkt. Maar de aarde is de pineut. Reizen in Europa is net zo goed de moeite waard, met de trein of bus. En er is nog zoveel moois dichtbij, ook in NL.
    Mijns inziens moeten we af van het idee dat we ver moeten reizen, alleen omdat het kan.

    • Cootje Goekoop zegt:

      PRIMA standpunt ! Zo moeten er veel meer mensen over denken èn doen !
      Dat zogenaamde “compenseren” is volgens mij alleen maar om je zelf te sussen…
      Nederland is zó mooi en verveelt nooit ! Natuurlijk hebben we niet altijd zon enzo, maar let daar niet zoveel op…, geniét van je eigen landje ! Desnoods op de fiets !

  2. Emma van Dorp zegt:

    Je kunt op heel veel plaatsen komen zonder vliegreis, bijvoorbeeld met de trein. Als we weg willen, kiezen we altijd daarvoor.

Reacties zijn gesloten.