Op deze koude donkere dagen is het heerlijk om te genieten van een warm bakje koffie of thee (alhoewel we dat in de zomer ook graag doen!). Maar koffie en thee komen uit verre landen en hoeveel weten we eigenlijk over de manier waarop ze geproduceerd worden? Is thee drinken beter voor het milieu dan koffie? Thee is in principe milieuvriendelijker dan koffie, maar gelukkig kun je er zelf veel aan doen om beide drankjes zo groen mogelijk te maken.
Koffie en thee: hoe je het maakt, maakt veel uit
Drink jij elke dag koffie en thee? Koffie wordt in Nederland het meest gedronken, met gemiddeld 4 kopjes per dag. Maar ook thee wordt veel gedronken, met 3 koppen per dag. Water drinken is nog steeds het beste voor het milieu, maar daarna is het het meest milieuvriendelijk om thee te drinken. Maar ook met thee is het zaak om in de gaten te houden of het product wel duurzaam is.
Duurzaamheid van thee
Keurmerken voor thee
Om erachter te komen of de thee die je graag drinkt duurzaam is, is het goed om na te gaan of er een keurmerk op de verpakking staat. Thee wordt ook vandaag de dag nog met de hand geplukt. Het is dus een arbeidsintensief proces en vaak is er sprake van slechte werkomstandigheden. Arbeiders worden ook nog eens blootgesteld aan schadelijke bestrijdingsmiddelen. Als er een keurmerk op de verpakking staat, weet je dat er met zorg wordt omgegaan met de mensen en het milieu. Er zijn keurmerken die garanderen dat de handel eerlijk plaats vindt en keurmerken die de nadruk leggen op milieuvriendelijkheid.
Een “groen” kopje thee zetten
Andere punten om op te letten bij de keuze van je kopje thee, is de verpakking en hoeveel water je gebruikt. Kies een theemerk waarbij zo min mogelijk verpakking wordt gebruikt en let op de theezakjes. Hier zou geen plastic in moeten worden gebruikt. Ga je een kopje thee zetten? Kook dan niet meer water dan je nodig hebt. Wanneer je twee keer zoveel water zet dan je nodig hebt, is de impact op het milieu van je kopje thee, anderhalf keer groter dan nodig zou zijn.
Duurzaamheid van koffie
Zet niet teveel koffie
Net als bij thee is het belangrijk om erop te letten dat je koffie op maat zet, dus niet meer maken dan je nodig hebt. Dit is vooral een punt wanneer je filterkoffie gebruikt. Meet je koffie af met een koffieschepje en het water kun je afmeten door je koffiekopje te gebruiken. Bij een automatisch koffiezetapparaat hoef je hier niet op te letten.
Milieubelasting van pads, cups of filterkoffie
De grote vraag bij koffie is natuurlijk wat het meest milieuvriendelijk is: filterkoffie, pads of cups? Het voordeel van filterkoffie is dat je afval door verpakkingen bespaart. Echter, bij filterkoffie wordt vaak teveel gezet en spoel je alle koffie die je niet drinkt door de gootsteen. Dat zorgt ook voor verspilling. Pads en cups voorkomen dat weer: hiermee zet je precies zoveel koffie als je nodig hebt. Een nadeel is natuurlijk het afval dat de cups veroorzaken, die niet in de GFT bak mogen. Er zijn wel merken die een inzamelsysteem hebben voor de cups, zodat deze gerecycled kunnen worden. Pads lijken beter voor het milieu, maar deze mogen niet in de groene bak, omdat er toch plastic in het omhulsel zit.
Wat kun je nu beter weggooien? Een teveel aan koffie of koffiecups? Milieu Centraal geeft aan dat koffie cups echt erg slecht voor het milieu zijn. Er worden verschillende materialen gebruikt, waaronder aluminium. Dat is kostbaar om te winnen en te smelten en er wordt bij het proces veel stroom gebruikt. In Hamburg (Duitsland) heeft de gemeente besloten geen cups meer voor zijn ambtenaren te kopen, omdat het teveel afval veroorzaakt. Er zijn inmiddels verschillende bedrijven die herbruikbare cups aanbieden. En wist je dat je zelf je cups kunt hergebruiken? Bekijk hier het filmpje.
Tips om “groene” koffie te zetten
Wil je nu een kop koffie en een paar uur later nog een? Geen probleem. Zet koffie voor de hele dag en bewaar het in een thermoskan. Dan hoeft je koffiezetapparaat maar een keer te draaien. Vergeet ook niet om het apparaat na gebruik uit te zetten, dat kost namelijk veel stroom. Koffie met melk heeft meer impact op het milieu dan zwarte koffie. Gebruik daarom geen melk of ga voor plantaardige melk.
De teelt van koffie kan ook erg belastend zijn voor het milieu. Net als bij thee kunnen de werkomstandigheden van arbeiders slecht zijn. Soms wordt er oerwoud gekapt voor de aanleg van koffieplantages. Daarom is het ook bij koffie goed om op het keurmerk te letten, zoals Fairtrade, UTZ, EKO en Rainforest Alliance.
Koffie of thee? Je hoeft je warme bakkie troost niet te laten staan met het oog op het milieu. Maar misschien is het wel goed om te kijken naar het merk dat je gebruikt en hoe je je thee of koffie maakt.
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.