Hoe blijf je in corona-tijd verbonden met de wereld om je heen? 3 tips!

Corona-tijd, wie had vorig jaar kunnen denken dat we nu nog in een lockdown zouden zitten? Ik niet. Maar het is een feit: nog altijd moeten we proberen zo min mogelijk met anderen om te gaan en afstand te houden. Als alleenstaande kan ik wel zeggen dat het me steeds zwaarder gaat vallen. Ik zit er af en toe flink doorheen en mis het contact met anderen.

Hoe kun je je toch verbonden blijven voelen met andere mensen, als je dag in dag uit alleen thuis zit? Hoe zorg je ervoor dat je psychisch gezond blijft en niet vergeet dat er nog een hele wereld buiten de vier muren van je huis is? Het kost soms wat moeite, maar het is belangrijk om actief het contact te blijven houden met andere mensen en de natuur.

hoe blijf je verbonden in corona tijd

Tips om je te verbinden

We zitten zoveel binnen dat het gemakkelijk is te vergeten dat je niet alleen op de wereld bent. Dat kan ongezond zijn. Ik merk zelf dat je te eenvoudig verdwijnt in een leven van eenzaamheid. Soms is dat niet erg, maar het risico bestaat dat je teveel opgaat in je eigen angsten en zorgen. Er is niemand om je even af te leiden, op te vrolijken en dingen te relativeren.

Daarom is het goed om toch te zorgen voor een gevoel van verbondenheid met al het leven om je heen. Ja, dat kan natuurlijk digitaal. Maar ik ben daar toevallig zelf geen fan van, voor mij voelt het niet als echt. Als jij daar wel voldoening uithaalt is dat mooi. Maar werkt het niet voor jou, dan heb je hopelijk iets aan deze tips.

Zo blijf je verbonden met de wereld om je heen:

Tip 1: Ga naar buiten!

Het is goed om elke dag even naar buiten te gaan. Ik merk dat boodschappen doen al een geweldig leuk uitstapje is. Het bruisende leven om je heen, moeders met kinderen, ouderen, studenten, het is goed om te zien dat al die mensen er nog steeds zijn. Het doet me beseffen dat ik nog steeds deel ben van mijn dorp en de mensheid.

Maar ook wandelen in het bos of een park doet veel goed. Neem de tijd om je te verbinden met de natuur. Haal diep adem en sta ook even stil om te luisteren. Er is zoveel leven om je heen en jij bent daar deel van. En de natuur neemt je altijd zoals je bent: gestrest, bang, alleen, het maakt niet uit. Dat geeft mij altijd veel rust en een gevoel van verbondenheid met de aarde. Weer of geen weer, het is altijd goed om even de natuur in te gaan.

Tip 2: Yoga

Yoga helpt je te verbinden met jezelf en de wereld om je heen. Sommige oefeningen helpen je spieren soepeler te worden (door angst en stress worden die stijf). Het stretchen bevordert ontspanning en helpt overtollige energie afvoeren. Bij yoga is ook aandacht voor de ademhaling en rust in de geest. Juist die combinatie brengt je weer terug bij jezelf.

Yoga is ook goed om beter te aarden. Na een half uurtje ben je relaxt, voel je meer zelfvertrouwen en het contact met de aarde is hersteld. Bij Spiru.nl vind je de mooiste duurzame yogamatten en meditatiekussens waarmee je een inspirerende yogasessie kunt doen.

Tip 3: Mindfulness, meditatie, rituelen

Mindfulness kan eveneens een manier zijn om jezelf actief te verbinden met anderen. Mindfulness helpt je om zachter te zijn naar jezelf, maar er zijn ook vormen die speciaal gericht zijn op compassie en verbondenheid naar anderen toe.

Door rituelen te gebruiken kun je eveneens stilstaan bij wat je belangrijk vindt. Dat hoeft niet religieus te zijn, je kunt hiermee zelf vormgeven aan je gevoelens. Een ritueel kan heel simpel zijn, bijvoorbeeld een kaars branden voor een geliefde die ziek is. Maar je kunt er ook een meer uitgebreid ritueel van maken.

Simpele rituelen

  • Maak een cirkel van stenen waar je in gaat zitten om je te verbinden met de aarde en mediteer op rust, ruimte en verbondenheid met het leven.
  • Het is nu voorjaar, dat kun je vieren. Neem een potje aarde in je cirkel en plant hier met al je aandacht een zaadje in. Stuur het groeikracht en liefde.
  • Om je contact met de natuur te versterken kun je mediteren met een steen in je hand.
  • Stuur tijdens een meditatie positieve, helende energie naar je eigen stad/dorp, laat het doorstromen over heel het land en zelfs heel de aarde. Geef hiermee kracht aan al het leven op onze mooie aarde.

Meditatie en rituelen zijn manieren om je te verbinden met je eigen waarden, met wat je belangrijk vindt. Ga op je gevoel af om hier vorm aan te geven. Hoe blijf jij verbonden met jezelf en met anderen? Wat helpt jou als je het moeilijk hebt? Deel je ervaringen met ons, we horen het graag!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *