Hittegolf? Houd het hoofd en je huis koel met deze milieubewuste tips!

Het lijkt wel alsof elke zomer heter wordt de laatste jaren. Ik houd best van zon, maar soms is het wel een beetje veel van het goeie. Een groot deel van de dag schijnt de zon mijn huis in en dus moet ik veel moeite doen om ervoor te zorgen dat het in huis een beetje dragelijk blijft. En ik ben niet van plan een airco te gebruiken. Vandaar dat ik op zoek ging naar goede tips om op een milieubewuste manier het huis koel te houden!

hittegol milieubewuse tips blog

Zonder apparaten toch een koel huis

De verkoop van airconditioning units is de laatste jaren sterk toegenomen. Het is wel begrijpelijk, maar het zijn ook stroom-slurpende apparaten. Verder is het iets dat je ook maar moet willen, want hoe koeler het binnen aanvoelt, hoe heter het voelt als je toch naar buiten moet. Ik houd het liever op een wat natuurlijker temperatuur. Dit zijn de beste manieren waarop je dat doet:

Tip 1: Een koel bed om in te slapen

Zwoele nachten klinken romantisch, maar ze kunnen het maar wat lastig maken om in slaap te vallen. Je kent het wel, woelen om nog een koel plekje in bed te vinden, gloeiende voeten of een zweterig hoofd, ze houden je allemaal uit je slaap.

Wat je kunt doen om ervoor te zorgen dat het wat koeler aanvoelt, is je laken of dekbedhoes in een zak te doen en deze een tijdje in de diepvries leggen. Een andere handige tip is een teil water naast je bed zetten, zodat je daar je voeten in kunt dompelen. Dat koelt goed af! Als laatste kun je een paar lepels rijst in een sok doen en deze in de vriezer leggen. Zo maak je een koude kruik voor in bed.

Tip 2: Let op wanneer je ramen open en dicht doet

‘s Nachts en ‘s ochtends vroeg is het buiten het koelste. Houd daarom overdag de ramen dicht. Binnenshuis is het op het heetst van de dag koeler dan buiten, dus je moet zorgen dat de hete buitenlucht niet binnen kan komen. Koelt het ‘s avonds af (houd de thermometer in de gaten), doe dan pas de ramen en deuren open. Probeer ramen tegen over elkaar open te zetten, zodat je een koele wind door je huis krijgt. Laat ze niet te lang open staan, doe alles weer dicht als het buiten weer opwarmt.

Tip 3: Even geen apparatuur gebruiken die warmte afgeeft

Elk beetje extra warmte scheelt. Probeer daarom zo min mogelijk apparatuur te gebruiken die warmte veroorzaakt. Denk hierbij aan de televisie, de oven en het gasfornuis, de stofzuiger en lampen. Misschien kun je de vloer vegen in plaats van de stofzuiger te gebruiken. En maak die ovenschotel liever een andere dag. Op zo’n zomerse dag is een koele salade natuurlijk toch veel lekkerder.

Tip 4: Creëer schaduw om je huis heen

De zon van de muren en ramen afhouden is een van de meest effectieve manieren om de temperatuur in huis lager te houden. Helaas wonen we niet allemaal in het bos. We moeten dat dus op een andere manier doen. Doe het zonnescherm omlaag zodra de zon opkomt. Die houdt niet alleen de zon uit je ramen, maar ook van de muren. Heb je een tuin, plant dan een paar struiken voor de muren. Veel mensen bouwen afdakjes, maar nog mooier en natuurlijker is een pergola, overgroeid met druivenranken of een bloeiende klimplant.

Ook al heb je de gordijnen dicht, de zon tegenhouden voor die op je ramen valt is een goede manier om te voorkomen dat het binnen warm wordt. Dus doe ook dan het zonnescherm naar beneden. Heb je dat niet? Hang een laken of handdoek voor de ramen, ook dat werkt prima. Er is ook hittewerende folie te koop die je op ramen kunt plakken, dat houdt 50% van de warmte tegen.

Tip 5: Extra tips voor extra koeling

Binnenshuis kan de stilstaande, warme lucht erg onaangenaam voelen. Op een gegeven moment weet je niet meer waar je koelte zoeken moet en zou je je het liefst in de WC verstoppen (in mijn huis het koelste plekje). Een ventilator is dan toch een goede oplossing. Deze kun je nog extra koel maken door er een bak met ijsklontjes voor te zetten.

Wat ook helpt is jezelf afkoelen. Zet een bakje koud water neer, waar je regelmatig je handen en voeten even in kunt doen. Maak een doekje nat en leg dat in je nek. Daar wordt je lichaamstemperatuur geregeld, dus dat is de plek om te beginnen met afkoelen.

Ga je deze tips gebruiken of kies je toch voor de luxe koelte van een airco? Of heb je misschien nog andere handige tips om het hoofd koel te houden? We horen het graag!