De dag waarop ik dit schrijf bleek ineens duurzame dinsdag te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord maar op Twitter deelden mensen onder de hashtag #duurzamedinsdag dat ze die dag op de fiets naar school waren gegaan (en dat ze dat eigenlijk elke dag deden).
Het Wereld Natuur Fonds schreef dat kleine dingen, zoals het weigeren van plastic tasjes en gebruik van ander wegwerpplastic, al een groot verschil kunnen maken. Het account Water for Life herinnerde ons eraan dat 1 minuut korter douchen 7 liter water bespaart en een Wadden-Rederij (u weet wel, die met dat koddige zeehondje als logo) liet weten dat ze, sinds ze varen op LNG (Liquefied Natural Gas), ze 90% minder stikstofoxide en 95% minder fijnstof uitstoten. Niet mis.
Ook Defensie maakte indruk met een foto van Windturbines die op Vliegbasis Woensdrecht geplaatst waren.
Een koffer en lintjes
Maar wat Duurzame Dinsdag nou precies inhield wist ik nog steeds niet. Door alle tweets zou je het idee krijgen dat we al heel goed bezig zijn, al met al. En dat is natuurlijk niet waar. Duurzame Dinsdag valt altijd op de eerste dinsdag van september en bestaat sinds 1998.
Op deze dag wordt er een koffer met duurzame ideeën en initiatieven overhandigt aan het kabinet, worden er prijzen uitgereikt, een duurzaam lintje overhandigt en een duurzame troonrede gehouden. Prijzen kunnen worden gewonnen in de categorie ‘groen’, ‘voedsel’, ‘energie’, ‘circulair ondernemen’ en ‘natuur’. Een interessant initiatief dus wat dus ook al meerdere jaren blijkt te bestaan.
Alleen…zelfs ik had er nog nooit van gehoord. En hoeveel zoden zetten een aantal leuke initiatieven aan de dijk als het water ons straks letterlijk aan de lippen staat?
De verkeerde verrekijker
Tommy Wieringa schreef laatst in een column ‘politici kijken door de verkeerde kant van de verrekijker naar de problemen’. Daarmee bedoelde hij dat ze doen alsof er nog alle tijd is om oplossingen te verzinnen voor klimaatproblemen terwijl die er niet is omdat we de gevolgen nu al merken.
Opmerking van ministers in de trant van ‘we moeten er samen met het bedrijfsleven uitkomen’ en ‘het moet wel betaalbaar blijven’, stellen ook niet bepaald gerust. Het zou waarschijnlijk beter zijn als het elke week duurzame dinsdag was.
En dat we dan en masse op dinsdag Rutte zouden bellen, mailen of faxen met de vraag of hij al heeft bedacht hoe hij het klimaatprobleem ‘betaalbaar’ op gaat lossen. En of hij zich realiseert dat dat nú moet en niet over 30 jaar.
Op de website van duurzame dinsdag zijn van alle jaren ideeën te zien van veel mensen die meedenken over oplossingen voor een duurzame wereld. Het probleem van deze ideeën is vaak dat deze start-ups van de bank vaak geen leningen krijgen om hun ideeën te kunnen realiseren en weliswaar gekoppeld worden aan gemeentes of bedrijven, maar enkelen echt hulp krijgen om echt het idee of project te realiseren. De duurzame troonrede dit jaar is ook nog te zien op de livestream van die dag, zeer de moeite waard om te ontdekken dat jongeren wel goed bezig zijn. Ik deed mee in 2012 en was voor mij een start van mijn ontdekkingsreis in duurzaamheidsland en was enthousiast inspiratie op te doen over de vele sociale projecten, innovatieve bedrijven en entrepreneurs. Terwijl er pas de afgelopen 2 jaar steeds meer over duurzaamheid en klimaat wordt gepraat in de media.