fbpx

Het zou elke dag duurzame dinsdag moeten zijn

De dag waarop ik dit schrijf bleek ineens duurzame dinsdag te zijn. Ik had er nog nooit van gehoord maar op Twitter deelden mensen onder de hashtag #duurzamedinsdag dat ze die dag op de fiets naar school waren gegaan (en dat ze dat eigenlijk elke dag deden).

Het Wereld Natuur Fonds schreef dat kleine dingen, zoals het weigeren van plastic tasjes en gebruik van ander wegwerpplastic, al een groot verschil kunnen maken. Het account Water for Life herinnerde ons eraan dat 1 minuut korter douchen 7 liter water bespaart en een Wadden-Rederij (u weet wel, die met dat koddige zeehondje als logo) liet weten dat ze, sinds ze varen op LNG (Liquefied Natural Gas), ze 90% minder stikstofoxide en 95% minder fijnstof uitstoten. Niet mis.

Ook Defensie maakte indruk met een foto van Windturbines die op Vliegbasis Woensdrecht geplaatst waren.

elke dag duurzame dinsdag blogEen koffer en lintjes

Maar wat Duurzame Dinsdag nou precies inhield wist ik nog steeds niet. Door alle tweets zou je het idee krijgen dat we al heel goed bezig zijn, al met al. En dat is natuurlijk niet waar. 
Duurzame Dinsdag valt altijd op de eerste dinsdag van september en bestaat sinds 1998.

Op deze dag wordt er een koffer met duurzame ideeën en initiatieven overhandigt aan het kabinet, worden er prijzen uitgereikt, een duurzaam lintje overhandigt en een duurzame troonrede gehouden. 
Prijzen kunnen worden gewonnen in de categorie ‘groen’, ‘voedsel’, ‘energie’, ‘circulair ondernemen’ en ‘natuur’. 
Een interessant initiatief dus wat dus ook al meerdere jaren blijkt te bestaan.

Alleen…zelfs ik had er nog nooit van gehoord. En hoeveel zoden zetten een aantal leuke initiatieven aan de dijk als het water ons straks letterlijk aan de lippen staat?

De verkeerde verrekijker

Tommy Wieringa schreef laatst in een column ‘politici kijken door de verkeerde kant van de verrekijker naar de problemen’. Daarmee bedoelde hij dat ze doen alsof er nog alle tijd is om oplossingen te verzinnen voor klimaatproblemen terwijl die er niet is omdat we de gevolgen nu al merken.

Opmerking van ministers in de trant van ‘we moeten er samen met het bedrijfsleven uitkomen’ en ‘het moet wel betaalbaar blijven’, stellen ook niet bepaald gerust. 
Het zou waarschijnlijk beter zijn als het elke week duurzame dinsdag was.

En dat we dan en masse op dinsdag Rutte zouden bellen, mailen of faxen met de vraag of hij al heeft bedacht hoe hij het klimaatprobleem ‘betaalbaar’ op gaat lossen. En of hij zich realiseert dat dat nú moet en niet over 30 jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *