Het plastic dieet: een maand leven zonder plastic, zo pak je het aan!

Leven zonder plastic te gebruiken, zou dat niet ideaal zijn? Geen plastic tasjes meer die door de straat waaien, geen watervogels meer die verstrikt raken in die ellendige plastic slierten, weg met die plastic soep in de oceaan… De wereld zou er mooier op worden! Maar hoe gaan we dat voor elkaar krijgen? Een mooi initiatief is het Plastic Dieet, begonnen in Australië als Plastic Free July (alweer in 2011). Maar gelukkig vonden meer mensen het een goed idee en waaide het over naar Nederland. Nu kun je dus zelf proberen een maand lang zo min mogelijk plastic te gebruiken.

plasticdieet blog

Zonder plastic, best moeilijk

Als je dit gaat proberen, is het belangrijk om te beseffen dat het in Nederland behoorlijk moeilijk is om 100% plasticvrij te leven. Je kunt het beter zien als experiment en met kleine stappen steeds meer plastic uit je leven te bannen. Het verbaast mij elke keer hoeveel plastic ik zelfs in mijn eentje nog verbruik. En dat terwijl ik plastic zakken hergebruik tot ze uit elkaar vallen en zelfs boterhamzakjes meerdere malen gebruik (die gebruik ik trouwens alleen om porties eten in te vriezen). Maar verpakkingen, die stapelen zich maar op.

4 tips voor het boodschappen doen zonder plastic

Als het zo moeilijk is, hoe kun je dan het beste proberen plasticvrij te leven? Hier volgen de 4 handigste tips:

  1. Inkopen doen op de markt

De plek waar plasticvrij boodschappen doen het gemakkelijkste is, is op de markt. Daar ligt groente en fruit gewoon los en kun je het eenvoudig in je zelf meegebrachte (katoenen) tas stoppen. Meestal doen ze er daar niet moeilijk over als je voeding in je eigen tas stopt. Waar in de supermarkt tegenwoordig appels en peren in piepschuimen bakjes liggen en zelfs broccoli een plastic jas heeft, kun je na het shoppen op de markt met nul plastic verpakkingen thuis komen.

  1. Zelf scheppen

In sommige supermarkten, zoals de LIDL en de AH, kun je noten, zaden en zelfs muesli zelf scheppen. Er hangen natuurlijk weer de standaard plastic zakjes bij, maar je neemt natuurlijk hiervoor je eigen tasje, zakje of bakje voor. De prijssticker plak je op de buitenkant en die haal je er thuis weer af. Weer boodschappen gedaan zonder plastic!

  1. Naar de groenteboer en de slager

Waar je in de supermarkt verplicht bent de voorverpakte producten te kopen, kun je bij de slager en de groenteboer alles los kopen. Dus kun je ook vragen of het in je zelf meegebrachte tas kan. Neem voor vlees een RVS bak mee of een bijenwas wrap. De eerste keer is het misschien lastig om hierom te vragen, maar heb je de stap genomen, dan gaat het de volgende keer vanzelf.

  1. Zelf maken

Door zoveel mogelijk zelf te maken, kun je veel verpakkingen vermijden. Denk hierbij aan brood, koekjes, haver- of amandelmelk en gezonde tussendoortjes. Met een fruitboom of een kleine moestuin zorg je ook nog voor groente en fruit, puur uit de natuur. Vaak is dit alles nog lekkerder en gezonder ook.

Omgaan met plastic verpakkingen

Zo kun je al aardig wat plastic besparen. Maar kijk wel waar de grens ligt voor je. Krijg je een lekker tussendoortje van iemand anders? Had je moeder groente over en krijg je een voorverpakte paprika? Vraag je dan af wat erger is: de paprika of het koekje weggooien omdat er plastic omheen zit en dus voeding verspillen, of het lekkere eten toch aannemen en het plastic afval voor lief nemen. Het was niet iets dat je zelf gekocht hebt, dus misschien kun je dat dan wel accepteren.

Het is belangrijk na te denken over hoe je zelf met plastic omgaat, want ongemerkt gebruiken we erg veel van dit materiaal. Schijnbaar is er in Nederland zelfs een plastic overschot. En bedrijven gebruiken toch telkens nieuw plastic omdat dit goedkoper is. Dus wij als consument moeten een statement maken, door het te gaan vermijden.

Denk jij dat het zin heeft of is het een druppel op de gloeiende plaat? Ga jij de uitdaging aan van een plasticvrije maand? We horen graag hoe je het aanpakt!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

5 reacties op “Het plastic dieet: een maand leven zonder plastic, zo pak je het aan!

  1. Amanda zegt:

    tip: Een bijenwaswrap is niet geschikt voor vlees en eieren. Dit staat ook op de verpakking van de Beewrap.

    Groetjes Amanda

Reacties zijn gesloten.