Nieuwe woorden in het ‘groene woordenboek’: wat zijn ecocide en woudfunding?

De klimaatbeweging heeft al heel wat woorden toegevoegd aan ons vocabulaire, zoals vliegschaamte en klimaatspijbelen. Maar wat zijn ecocide en woudfunding eigenlijk?

blog groen woordenboek ecocide woudfunding

Wat is ecocide?

Ecocide klinkt een beetje als genocide (volkerenmoord) en suïcide (zelfdoding) en dat is niet voor niets. Ecocide is het op grote schaal en systematisch toebrengen van ernstige schade aan de natuur met kennis van de risico’s en gevolgen van deze daden. 
Als je dus een keer een kampvuurtje maakt, je afval niet scheidt of ergens met de auto naartoe gaat terwijl de fiets ook een optie was geweest, dan ben je dus geen ecocide aan het plegen, maar gewoon een keer lui en niet zo groen.

Ecocide wordt gepleegd door ministers die zich niet aan klimaatakkoorden houden of door de leiding van grote bedrijven die het geld belangrijker vinden dan leefomgeving (vaak de directe leefomgeving van mensen die er anders uitzien dan zijzelf). 
Jojo Mehta van de Stop Ecocide Foundation is van mening dat ecocide erkend moet worden als misdaad tegen de mensheid, zodat bedrijven en overheden berecht kunnen worden door het Internationaal Strafrecht. 
Om dit voor elkaar te krijgen moet twee derde van de 123 bij het Hof aangesloten lidstaten hiermee akkoord gaan. Gelukkig heeft de Franse president al interesse getoond in het strafbaar stellen van ecocide en ook Zweedse Europarlementariërs willen druk uitoefenen op de overige lidstaten. Zelf kun je ook helpen door de petitie te ondertekenen op stopecocide.nl

Wat is woundfunding?

Gelukkig zijn er ook vrolijkere woorden om toe te voegen aan het ‘groene woordenboek’, zoals woudfunding. 
Het woord crowdfunding zal menigeen bekend in de oren klinken: het online ophalen van geld voor een goed of leuk doel (dit straatfeest is mogelijk gemaakt door middel van crowdfunding). Woudfunding is ook zoiets maar dan voor de natuur.

Twee derde van het landoppervlak wordt momenteel gebruikt voor landbouw (waarvan een groot deel niet bestemd is voor menselijke consumptie maar voor veevoer) en dit heeft een nadelig effect op de biodiversiteit. Het aantal verschillende soorten vlinders, broedvogels en andere dieren loopt in Nederland sterk achteruit.

De Partij voor de Dieren wil daar met behulp van een woudfundingactie iets aan doen. Op de website mijnnatuur.nl kun je een stukje voormalige landbouwgrond adopteren. Dit stukje grond zal in jouw naam worden beschermd en ontwikkeld om terug te geven aan de natuur. Op de website kun je lezen waar deze gebieden te vinden zijn en welke plannen natuurbeschermers ermee hebben.

Over ecocide lees je meer in Kanarie in de kolenmijn nummer 1-2021

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *