Het boek ‘Hebben bijen onkruid nodig?’ geeft antwoorden op al je groene tuin vragen

Midden in de zomer kun je aan mijn tuin nog steeds zien hoe het voorjaar is geweest… Hebben we in maart in april een aantal mooie dagen gehad, dan heb ik mijn tuinschepje afgestoft en ben ik op zoek gegaan naar alle bloemzaadjes die ik aan het einde van de voorgaande zomer heb verzameld. Het gevolg? Zaadjes die staan te ontkiemen, bloembakken die zijn bijgewerkt en in juni, juli en augustus een weelderig bloeiende tuin.

hebben bijen inkruid nodig review 1

Is het regenachtig in het voorjaar, dan kan het gebeuren dat ik in juni denk ‘oeps, te laat nu om nog van alles te gaan doen’. 
Mooi weer is een goede stok achter de deur.

Een andere goede stimulans om weer eens iets in de tuin te gaan doen, is een mooi en praktisch tuinboek. Zoals ‘Hebben bijen onkruid nodig’ van Gareth Richards en Holly Farrel

Geïllustreerde vraagbaak

De aantrekkelijk vormgegeven vraagbaak geeft antwoord op zo’n beetje alle vragen die iemand zou kunnen hebben die groen(er) wil tuinieren. Van ‘hebben bijen onkruid nodig’ (korte antwoord: ja) tot ‘zijn vuurtjes ooit acceptabel?’ (korte antwoord: nee).

De oppervlakte van alle tuinen in Nederland bij elkaar is 5x die van de Oostvaardersplassen. En elke huizenzoeker wil graag een tuin, maar er zijn nog steeds mensen die hun voortuin bestraten om er vervolgens hun auto neer te zetten. Dit staat niet alleen heel lelijk, die verstening zorgt er ook voor dat het in de zomer onaangenaam warm wordt in je straat. Om van de afname in biodiversiteit nog maar te zwijgen (bijtjes zijn in het vroege voorjaar afhankelijk van die paardenbloem in je voortuin!). 
Reden genoeg dus om voor meer groen te zorgen, maar hoe doe je dat zo milieuvriendelijk mogelijk?

Weinig licht, veel water

Hebben bijen onkruid nodig’ geeft antwoord op zo’n 100 vragen. De antwoorden op sommige van die vragen zullen voor de gemiddelde tuinbezitter voor zich spreken, maar andere informatie zal nieuw zijn. Zo weet menigeen dat een béétje tuin een ‘natte hoek’ moet hebben (dat kan een vijver zijn, maar een bakje water kan ook een heel verschil maken), maar niet iedereen weet dat tuinverlichting eigenlijk niet zo best is. De verlichting kan er namelijk voor zorgen dat voedingspatronen van dieren verstoord worden of dat dieren zich verwonden als ze naar het licht toe vliegen.

Ook leren Gareth Richards en Holly Farrel je waarom enkelvoudige bloemen veel beter zijn voor bijen, wat precies inheemse planten zijn, wat de beste nestkastjes zijn en hoe je ze ophangt, en hoe je in de zomer het voedsel verbouwt waar je in de winter je tuinvogels mee kan voeren. Ook hebben ze een alternatief voor de kleine plastic plantenpotjes die slecht recyclebaar zijn: lege toiletrolhouders!

Ik ga in ieder geval weer een poging doen om plantjes te kweken zodat mijn tuin en ik een bloeiende zomer tegemoet gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *