Heerlijk eten met restjes (inclusief 2 recepten!)

Eerder schreef ik over hoe je milieubewust kunt eten. Het maakt uit wat we eten, dus dat je let op waar je voedsel vandaan komt en of het biologisch is of niet. Maar ook hoeveel we eten. En dat we geen eten weggooien. Weggegooid eten is weggegooid geld, maar ook verspilde energie. Het blijkt dat er nogal wat voedsel in Nederland in de groenbak verdwijnt.

eten met restjes

Hoeveel verspil jij?

Als je boodschappen doet, ga je er niet vanuit dat je wat je koopt, niet gaat opeten. Maar toch gebeurt dat toch regelmatig. Je had het te druk om te koken, je was vergeten die ene groente in de soep te doen of iemand aan tafel had niet zo’n trek. Op die manier belandt 20% van wat je koopt in de vuilnisbak! Dat is een vijfde deel van wat er in je winkelwagentje ligt. Drie kwart hiervan had voorkomen kunnen worden. Wist je dat je gemiddeld bijna 50 kilo voedsel per jaar per persoon verspilt? Dat is groente, vlees, kaas, brood, pasta, fruit enzovoorts.

Weggegooide energie

Natuurlijk wil je dit voedsel liever niet weggooien. Zeker niet als je je realiseert dat elk stukje voedsel er lang over heeft gedaan om in jouw pan of op jouw bord te komen. Over vlees wil ik het niet eens hebben, dat was een levend, ademend wezen, dat zijn leven heeft gegeven om door ons opgegeten te worden. Maar ook planten, aardappelen, paprika’s, sla en bloemkool, hebben maanden staan groeien, zonlicht omgezet en voeding uit de bodem opgenomen. Dat is allemaal energie, die bedoeld was om uiteindelijk door ons lichaam opgenomen te worden. Om ons te voeden. En als dat dan niet gebeurd, als het verschrompeld en uitgedroogd in de kliko verdwijnt is dat hartstikke zonde. We moeten zorgen dat dit zo min mogelijk gebeurt. Veel minder dan die 20%!

Voer Restjesdag in

De oplossing is: zorgen dat je weet wat je in de koelkast en op de groente- en fruitschaal hebt liggen. En houd je toch iets over? Stop het dan in een heerlijk gerecht, waar je meerdere restjes in kwijt kunt. Hier zijn de lekkerste recepten voor op Restjesdag!

Recept: frittata

Een frittata is een recept met eieren en groente. Eieren smaken lekker in combinatie met veel verschillende groente.

Hoe maak je het?

Snijd de paprika, courgette, prei, broccoli, paksoi of wat je maar over hebt in stukjes en roerbak ze kort (of koken als je dat lekkerder vindt). Leg ze daarna in een ingevette ovenschaal. Klop wat eieren los (4-6 voor een gemiddelde ovenschaal), meng met peper en zout. Giet dit over de groenten. Zet de schaal in een voorverwarmde oven van 180 graden.

Voor nog meer smaak, meng wat kruiden door de eieren en strooi geraspte kaas over de frittata.

Recept: tortilla’s

Een groentepakket over of verschillende losse groente? Bak zelf wat tortilla’s of misschien heb je nog wat in de voorraadkast (taco’s kunnen ook!) Gebruik als saus dat restje tomatensaus, pesto of een kruidenpasta (chutney). Maak tortilla’s met kip, gehakt of vegetarisch.

eten met restjes wrap

Hoe maak je ze?

Roerbak de groente (paprika’s, prei, ui, tomaat) met eventueel het vlees tot ze lekker gaar zijn. Warm de tortilla in de magnetron of de pan. Verwarm indien nodig de saus. Leg een laagje geraspte kaas op de tortilla en daarna wat groente.  Vouw de tortilla dicht en smullen maar.