Heeft zo duurzaam mogelijk leven wel zin als je nog af en toe met het vliegtuig gaat?

Onlangs las ik een nogal ontmoedigend bericht. Het kwam er in het kort op neer dat je nóg zo milieubewust kunt leven, als je met het vliegtuig reist doe je al je inspanningen weer teniet. Oeps. We eten thuis biologisch, de helft van onze maaltijden zijn vegetarisch, een paar keer per week eten we vis en de rest van de tijd veganistisch. We scheiden ons afval, nemen onze eigen linnen zakjes mee naar de winkel om onze appels en peren in te doen en we onze energieleverancier én onze bank zijn groen.

meerdanco2

Maar als ik het nieuwsbericht mag geloven kunnen we net zo goed dagelijks met een energieverslindende SUV door de drive through om hamburgers te gaan eten want we zijn dit jaar met het vliegtuig naar Canada gegaan en dat heeft een negatieve invloed op het CO2 gehalte in de lucht die nergens mee te compenseren valt.

Behoorlijk ontmoedigend, maar gelukkig las ik deze week ook nog iets anders: het boek ‘De groene illusie’ van Maarten van Andel. Ook niet per sé de ‘goed nieuws show’, maar wel iets dat je aan het denken zet. Zo schrijft hij dat klimaatakkoorden allemaal gericht zijn op het verminderen van CO2-uitstoot, maar dat er nog veel meer factoren zijn die zorgen voor de opwarming van de aarde. De uitstoot van methaangas bijvoorbeeld. En laat dat nou net een gas zijn dat wordt geassocieerd met de veestapel.

En volgens de site van Greenpeace hebben cijfers van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN uitgewezen dat de wereldwijde veehouderij de verantwoordelijk is voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen, net zoveel als alle transport bij elkaar. Daarnaast zijn veehouders (en daarmee dus de mensen die vlees eten) verantwoordelijk voor 80% van de ontbossing van het Amazonegebied.

Het heeft dus wel degelijk zin om ‘alle kleine beetjes’ bij te dragen, ook al – of misschien wel voorál als – je met het vliegtuig reist. Gelukkig verschijnen er niet alleen pessimistische milieu-berichten: zo zijn er steeds meer sportscholen die de door de fitnessapparaten opgewekte energie opslaan om als elektriciteit te gebruiken. Kan dat in jouw sportschool nog niet? Zet dan in ieder geval het televisiescherm uit als je er toch niet naar kijkt, dat schijnt ook al heel wat energie te besparen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

2 reacties op “Heeft zo duurzaam mogelijk leven wel zin als je nog af en toe met het vliegtuig gaat?

Reacties zijn gesloten.