Heb jij al kennisgemaakt met Nervines: natuurlijke kalmerende kruiden?

Nervines is een relatief nieuwe (Engelse) term voor middelen die al duizenden jaren gebruikt worden. Maar nieuwe woorden zijn hip en kunnen goed de aandacht trekken. En het heeft alleen maar voordelen als we (opnieuw) de kracht ontdekken van deze natuurlijke middelen. Nervines zijn kruiden die het centrale zenuwstelsel ondersteunen en voeden. Je kunt ze gebruiken bij angst, onrust en stress. Deze kruiden zijn rijk aan voedingsstoffen. Deze kunnen je weer in balans kunnen brengen en beter te ontspannen. Het is geen wonder dat nervines of zenuwkalmerende kruiden, juist in de deze onrustige tijden, weer in de belangstelling komen.

blog rustgevende kruiden

Wat zijn nervines?

Iedereen gebruikt af en toe wel kruiden: denk aan de bekende pepermuntthee, of een beetje smakelijke oregano of basilicum door je tomatensaus. Maar ze geven niet alleen smaak, ze zijn ook nog eens erg gezond. Een aantal van de bekende kruiden zijn nervines, ze hebben hebben invloed op het zenuwstelsel. Deze kunnen worden verdeeld in vier verschillende categorieën. Ze werken stimulerend, verzachtend, ontspannend of tonisch.

De stimulerende kruiden kunnen helpen je uithoudingsvermogen te verbeteren en kun je bijvoorbeeld inzetten om beter de dag door te komen met voldoende energie. Voorbeelden hiervan zijn ginseng en rhodiola. Ze helpen je alert te blijven en kunnen ook een positieve invloed op je geheugen hebben. Ontspannende kruiden zijn geschikt bij stress situaties. Ze kalmeren zowel het lichaam als de geest. Kamille, valeriaan en passiebloem zijn hier goede voorbeelden van.

Dan zijn er de kruiden die verzachtend werken. Ze ondersteunen je zenuwstelsel en dat doen ze door de binnenkant van de darmwand te bedekken met een laagje oplosbare vezels. Vezels zijn een bron van voeding voor de darmbacteriën en hebben daarnaast ontstekingsremmende eigenschappen. Verzachtende kruiden zijn o.a. munt, cayenne en rozemarijn. De laatste groep nervines zijn werken tonisch. Je kunt ze langdurig gebruiken en ze kunnen op die manier helpen je zenuwstelsel in balans te houden. Voorbeelden hiervan zijn lavendel en citroenmelisse.

Deze nervines zou je in je tuin/voorraadkast moeten hebben

Sommige van de kruiden die goed zijn voor je zenuwen zullen je wel bekend zijn, maar andere misschien niet. Het kan leuk zijn om op zoek te gaan naar kruiden die je nog niet kende en ze te gaan gebruiken in de keuken. Hieronder zie je een paar voorbeelden van nervines en waar ze goed voor zijn.

Citroenmelisse

Citroenmelisse is familie van de munt en ook deze plant staat erom bekend dat ze goed is voor de spijsvertering en de gezondheid van je darmen. Daarnaast heeft dit kruid eigenschappen die kunnen helpen bij slaapproblemen en angst. Citroenmelisse is rijk aan antioxidanten en rozemarijnzuur. Het heeft anti-microbiële eigenschappen. Je kunt citroenmelisse gebruiken als essentiële olie, drinken als thee, maar het is ook heerlijk in visgerechten, een salade of een omelet.

Sint-Janskruid

Sint-Janskruid is een nervine die al eeuwenlang gebruikt wordt. Ook vandaag de dag nog wordt het ingezet bij depressies, hormonale klachten (zoals PMS en menopause) en angsten. Ook als je last van migraine hebt, zou Sint-Janskruid kunnen helpen. Gebruik je al medicijnen, dan moet je niet zomaar dit kruid gaan gebruiken. Het kan namelijk bijwerkingen geven als je het in combinatie met bepaalde medicijnen gebruikt. Vraag in dat geval eerst advies aan je arts.

blog kruiden nervines

Kamille

Ook kamille is een nervine, maar een waarvan de meeste mensen wel weten dat het rustgevend werkt. Kamille helpt je ontspannen. Als je het neemt voor het slapen, kun je genieten van een diepere slaap. Dit kruid kan ook goed helpen als je last van angst en onrust hebt.

Lavendel

Het prachtige kruid lavendel heeft ontspannende eigenschappen en kan helpen depressieve klachten te verminderen. Een van de belangrijkste stoffen in lavendel is de terpeen linalool (een stofje dat ook in cannabis voorkomt). Lavendel brengt rust en helpt je sneller in slaap vallen. Ook als je hoofdpijn hebt (vooral spanningshoofdpijn) kun je lavendel gebruiken.

Kattenkruid

Als je de naam kattenkruid hoort, denk je misschien dat dat kruid alleen voordelen heeft voor onze spinnende huisgenoten. Voor katten werkt dit kruid stimulerend als ze eraan ruiken, maar het is ontspannend als ze het eten. En dat geldt ook voor mensen. Oorspronkelijk werd kattenkruid veel gebruikt in Europa, men dronk het als thee vanwege zijn rustgevende eigenschappen.

De beste manier om nervines te gebruiken

De makkelijkste manier om meer ontspannende kruiden te gebruiken, is door er thee van te zetten. Je kunt meerdere kruiden samen in een thee verwerken, om te profiteren van hun verschillende eigenschappen. Zo gaat kattenkruid goed samen met pepermunt of citroenmelisse. Of combineer rozemarijn met valeriaan voor een zalige rust in je hoofd en een goede nachtrust.

Ook een heerlijk warm bad met rustgevende kruiden kan een goed idee zijn of gebruik de kruiden als essentiële olie. Zelf ben ik dol op thee. Ik heb ook verschillende kruiden in mijn tuin. Er gaat niets boven verse kruiden die uit eigen tuin komen in je thee verwerken of over je eten doen. En veel kruiden vragen geen uitgebreide verzorging, zoals lavendel, tijm, munt of citroenmelisse. Ze zijn ook een belangrijke bron van voeding voor de bijen! Maar heb je geen tuin of balkon, met een paar potjes in de vensterbank kom je ook een eind!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *