Heb jij al een zeepklopper?

Wij, wereldverbeteraars, doen veel dingen weer op de manier waarop onze grootouders het deden. We nemen linnen tasjes mee naar de supermarkt, of, nog beter: de (biologische) buurtwinkel. We verbouwen onze eigen groenten (of proberen dat) en sommigen hebben zelfs een naaimachine in huis om kleding zelf te maken of te repareren.

En soms halen we dingen in huis die onze opa’s en oma’s wèl en onze ouders misschien niet zouden herkennen. Zoals een zeepklopper.

zeepkloppper blog

Ik zag ‘m voor het eerst op Facebook voorbij komen: een oud-klasgenoot van mij had er een van haar moeder gekregen. Gekocht in een openluchtmuseum. Een zeepklopper is dan ook een behoorlijk ouderwets ding, maar net zoals de houten afwasborstel en de bonen die 24 uur moeten weken voordat ze gekookt kunnen worden, is de zeepklopper aan een ware come back begonnen. Met behulp van een zeepklopper kun je heel gemakkelijk een sopje maken. Bijvoorbeeld voor de afwas of om je vloer mee te dweilen.

net zoals de houten afwasborstel en de bonen die 24 uur moeten weken voordat ze gekookt kunnen worden, is de zeepklopper aan een ware come back begonnen

Vooral voor de afwas vind ik het erg handig. Meestal gebruiken we ons vaatwassertje (hij is echt klein), maar er zijn van die dingen die ik liever met de hand afwas om te voorkomen dat er krassen op komen. Dan is de zeepklopper heel handig. Ik steek ‘m in de teil en terwijl de kraan loopt, klop ik alsof mijn leven ervan afhangt. En ik weet gelijk waarom mensen in de jaren ’50 niet naar de sportschool hoefden.

zeepklopper dillekamille

Het fijne is dat de zeepklopper de ideale bestemming is voor al die kleine stukjes die overblijven als je zeep bijna op is: alle kleine stukjes in het metalen mandje en je kunt alvast zo’n mooi nieuw stuk in het bakje naast de kraan doen.

Toen ik ‘m net in de keuken had gehangen dacht de mijnheer hier in huis trouwens dat het een frituurmandje was, dus wellicht heb je het ouderwetse/nieuwerwetse keukenhulpje al eens ergens gezien en wist je niet waar ie allemaal goed voor was. Ik wil ‘m in ieder geval niet meer kwijt!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.