3 groene nieuwtjes waar ik de afgelopen maand blij van werd

Er is genoeg nieuws om moedeloos van te worden: als we de planeet bewoonbaar willen houden is er radicale verandering nodig. Ik hoop dan ook van harte dat Nederland in november zal stemmen voor een nieuwe, groenere en socialere koers. 
Maar gelukkig is er zo af en toe groen nieuws om blij van te worden. In deze blogpost deel ik drie groene nieuwtjes waar ik de afgelopen maand blij van werd.

groene nieuwtjes juni 2023



Appel, voor om je nek

Vorige maand hebben we een tweede hond in huis genomen: een lieve spaniël uit het asiel. Mijn 12-jaar oude kooikerhondje is super lief voor haar, dus vond ik het een mooie gelegenheid om nieuwe halsbandjes te bestellen: één voor hem en één voor haar. Op de site van Omlet had ik hele leuke gezien. Hun Dog Walk collectie is geïnspireerd door – de naam zegt het al – de leukste wandelingen met je viervoeter. Ik koos Gardenia Porcelain (blauw met witte bloemetjes) voor haar en Nature Trail Teal (een petrolkleurig blaadjespatroon) voor hem.

De halsbandjes en bijpassende riem zijn lekker lichtgewicht (fijn voor de hondjes) en het allermooiste is: ze zijn gemaakt van gerecyclede petflessen en appel-leer. Stijlvol en vegan dus. En er zijn ook hele prettige poepzakjeshouders: lichtgewicht zodat ze geen geluid maken als ze tegen de riem aan komen en ruim genoeg zodat de rol makkelijk rolt en je dus snel het zakje te pakken hebt. Welke is jouw favoriet?

Zeewater, om te drinken

Als ik niet aan het lezen of schrijven ben (of met de hondjes aan het lopen), dan ben ik vaak aan het breien. Lezen en breien gaat niet heel goed samen, dus luister ik tijdens het breien vaak naar een luisterboek of een podcast. Laatst luisterde ik naar ‘Marc-Marie en Isa vinden iets’ en daar hoorde ik over Seawater. Seawater is een bedrijf dat met behulp van zonne-energie zeewater omzet in drinkbaar water. 
De blikjes water zijn nu te koop in Nederland, maar het bedrijf hoopt letterlijk de wereld te veroveren met hun installaties. Er is namelijk heel veel water op aarde, maar 70% daarvan is zout water. Er zijn dan ook heel veel mensen voor wie het moeilijk is om dagelijks aan drinkwater te komen. Dan kunnen de installaties die zeewater drinkbaar maken uitkomst bieden.

Hier in Nederland kun je natuurlijk het beste gewoon kraanwater drinken, maar als dat er niet is, of je wil koolzuurhoudend water drinken, kies dan SeaWater want dat zit in een blikje in plaats van een plastic flesje.
Een blikje is veel beter voor het milieu dan een flesje omdat blikjes oneindig recyclebaar zijn. Ook zit er sinds april gewoon statiegeld op een blikje. Een deel van de opbrengst van elk verkocht blikje gaat naar non-profit partners die zich inzetten voor de bescherming van de oceanen.



Vissen, niet tot op de bodem

Vanaf oktober mag er in een deel van de Voordelta niet meer gevist worden met materieel dat de bodem verstoort. De Voordelta is een Natura-2000 gebied in de Noordzee voor de kust van Zeeland en Zuid-Holland. Bij de aanleg van de Tweede Maasvlakte in 2008 ging veel onderwaternatuur verloren. Voorwaarde voor een havenuitbreiding in Rotterdam was dat een groot deel van de bodem in de Voordelta beschermd zou worden. Daar kwam in eerste instantie weinig van terecht: de garnalenvisserij, die gebruik maakt van schadelijke sleepnetten, nam flink toe.

Natuurorganisaties als Natuurmonumenten kwamen in actie en dwongen via de rechter af dat er in een deel van de Voordelta niet meer gevist mag worden. Ook zijn de aanleg van kabels en zandwinning in het gebied niet meer mogelijk na deze uitspraak. Natuurmonumenten ziet de uitspraak als een eerste stap naar de instelling van een zeereservaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *