Groene nieuwtjes waar ik blij van werd deze maand (september)

De ouderen onder ons denken er waarschijnlijk met nostalgische gevoelens op terug: de Verkadealbums die je vol kon plakken met plaatjes van botanische tekeningen. Uitgeverij KNNV heeft ze, in samenwerking met de Hortus Botanicus Leiden en De Vereniging van Botanisch Kunstenaars Nederland, nieuw leven ingeblazen, maar dan in een bescheiden jasje.

Nostalgie en natuur met het Stoepplantjes Album

Het album is namelijk geheel gewijd aan stoepplantjes. Deze wilde plantjes zorgen voor afkoeling en vergroten de biodiversiteit in de stad. Tijd dus om ze eens in het zonnetje te zetten. 
En dat is gelukt: in het hardcover album is plaats voor 52 zelfklevende afbeeldingen, gemaakt door botanisch tekenaars als Mariane van der Stee, Ellen Riemens en Janneke Brinkman.

stoepplantjes album blog

Bij het doorbladeren herkende ik al enkele ‘aanwaaiplantjes’ die in mijn tuin groeien en bloemen die ik tijdens wandelingen in het duingebied tegenkom. 
Het aantrekkelijke album nodigt uit om op stadssafari te gaan en eens goed naar beneden te kijken. Wie ziet de klaverzuring en het herderstasje? En dan bij thuiskomst de bijbehorende plaatjes in het album plakken natuurlijk.

Minder voedselverspilling dankzij de lockdowns

Onderzoek van de WRAP, een Britse liefdadigheidsinstelling, heeft uitgewezen dat koop- en eetgedrag zijn veranderd vanwege de covid-lockdown. 63% van de mensen winkelde in deze periode minder vaak. 41% van de mensen maakte een planning voor het boodschappen doen (bedacht van tevoren wat ze wilden eten en controleerden hun voorraad voordat ze de deur uit gingen). 40% van de mensen kookte creatiever en 30% zorgde ervoor dat restjes werden opgegeten.

minder voedselverspilling door lockdown blog

Als gevolg werd er veel minder weggegooid of voedsel verspild. Het mooie is dat 70% van de mensen dit gedrag bleef vertonen ná de lockdown. 
Wil je ook creatiever en bewuster boodschappen doen en eten? Vraag dan vrienden die vegan eten om hun favoriete recept. Of app ze met de vraag ‘ik heb een aubergine over, wat kan ik daarmee?’ 
Mijn antwoord: aubergine miso. Of een lekkere curry met vegetarische kipstuckjes.

Eindelijk minder plastic wegwerp flesjes

Al jarenlang staat een bekende frisdrankgigant in de top 3 van vervuilers als het gaat om wegwerp-plastic. Het meeste plastic dat in de natuur te vinden is, is terug te voeren op Unilever, Coca-Cola en Nestlé.

minder plastic wegwerp flesjes cola

Dit jaar heeft Coca-Cola eindelijk aangekondigd dat het 25% van hun verpakkingen herbruikbaar zal maken. Greenpeace strijdt nog steeds voor 50% hergebruik in 2030, maar het is een goed begin want 25% herbruikbare flesjes komt neer op 120 miljard mínder wegwerpflesjes.

Ook is er dit jaar in Nairobi een internationaal plasticverdrag gesloten waarin 175 VN-lidstaten hebben vastgelegd dat er over twee jaar een bindend akkoord moet liggen dat een einde moet maken aan de wereldwijde plasticvervuiling.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *