Groen groener groenst: mijn goede voornemens voor het nieuwe jaar!

Elke dag is een goede dag om goede voornemens te hebben, maar aan het begin van een nieuw jaar staan we er altijd iets meer bij stil dan anders. Maar hoe groener je leeft, hoe moeilijker het wordt om een groen voornemen te bedenken.

groene voornenems nieuw jaar 2024

Groen

Geen wegwerptasjes – Zo nam ik me jaren geleden al voor om áltijd een eigen tasje bij me te hebben, lang voordat het niet meer was toegestaan om kosteloos plastic tasjes uit te delen in winkels (ik kan me nog gesprekken herinneren met verkopers die niet naar me luisterden toen ik zei ‘ik hoef geen tasje’ en onverstoorbaar doorgingen met inpakken om daarna te zeggen ‘ja nu heb ik het er al in gedaan’. ‘Dan mag je het er nu weer uit halen’, zei ik).

Groene stroom en duurzame bank – Overstappen naar groene stroom hoeven we ook al niet te doen hier in huis, want dat hebben we al en we bankieren bij super planeet- dier- en mensvriendelijke banken en sinds een jaar beleg ik ook in microkrediet en een milieuvriendelijk mixfonds.

Plantaardig eten – 
En Veganuary? Dat is het bij ons elke maand. Een nieuw favoriet recept is de panang curry met peasmaker-stukjes. Bespaartip: we houden vaak saus over en bewaren die om later in de week een curry pie te maken met vegan bladerdeeg.

Groener

Wat heeft écht impact? – Onderzoek heeft uitgewezen dat mensen vaak denken dat sommige dingen die ze doen, zoals het scheiden van afval, een hele grote milieu-impact heeft en van andere dingen, zoals het stemmen op een groene politieke partij of het overstappen op een ‘schone’ bank, de invloed onderschatten.

Datacentra en streamen – Ook onderschatten we vaak de vervuiling die we niet zien. Zoals alle energie die wordt verbruikt door de datacentra die onze smartphones en streamingsdiensten draaiende houden.
TV-kijken is dus best belastend. Heb je als goed voornemen om minder tv te kijken en/of eerder naar bed te gaan, dan ben je dus best groen bezig. Iets vroeger naar bed met een goed boek is dus groener dan je denkt!

Groenst

Offline – En als je dan toch wat meer offline gaat leven, stuur dan ook eens een echt kaartje in plaats van een meme of gifje. Een kaartje blijft mensen langer bij, kunnen ze in de vensterbank zetten of als bladwijzer gebruiken (in dat boek dat ze nu ’s avonds lezen in plaats van nóg een serie te bingen).

Kaartjes van afval – Groen groener groenst nieuw jaar!
Ik ben fan van het merk ZintenZ. Voor hun kaartjes worden geen bomen gekapt: ze zijn gemaakt van oogstafval zoals bladeren en stengels. En ze zijn ook nog heel erg leuk. Je vindt ze in de winkels van Odin en EkoPlaza. En als je daar dan toch bent kun je meteen groente kopen voor een lekkere vegan curry. 
Eet smakelijk en groen groener groenst nieuw jaar!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *