Gezonde en duurzame voeding voor een betere nachtrust

Een goede nachtrust is belangrijk voor onze gezondheid. Tijdens de nachtrust herstelt ons lichaam en komen we tot rust, zodat we vol energie aan de nieuwe dag kunnen beginnen. Hoewel vele factoren verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van onze nachtrust, speelt voeding ook een cruciale rol in dit proces.

Door te kiezen voor gezonde en duurzame voeding, kunnen we de kwaliteit van onze slaap aanzienlijk verbeteren. Heb je last van een slechte nachtrust of slaapproblemen? Lees dan zeker verder!

nachtrust natuurlijk verbeteren

Duurzame voeding

Duurzame voeding is geproduceerd met respect voor mens, dier en milieu, zoals biologische voeding. Wil je duurzamer omgaan met voeding, dan kun je letten op de volgende punten:

 • Eet minder vlees of eet soms een dag helemaal geen vlees
 • Verspil zo min mogelijk voedsel en bewaar restjes
 • Kies voor seizoensgebonden producten
 • Begin een moestuin en geniet langer van groenten door het inmaken, wecken en fermenteren
 • Eet niet te veel bewerkte voeding en snacks
 • Drink vooral kraanwater en kruidenthee en laat bewerkte sappen en frisdranken staan
 • Wil je duurzaam eten maar ook gemak? Denk dan eens aan een duurzame maaltijdbox.

De volgende gezonde en duurzame voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan een betere nachtrust:

1. Magnesiumrijke voeding

Magnesium is een mineraal dat helpt bij het reguleren van de melatonineproductie. Dit hormoon is verantwoordelijk voor het reguleren van onze slaap-waakcyclus en heeft een positieve invloed op onze nachtrust. Voeding die rijk is aan magnesium zijn onder andere:

 • Groene bladgroenten, zoals spinazie, rucola en andijvie.
 • Ongezouten noten en zaden, zoals pompoenpitten, amandelen, walnoten en zonnebloempitten.
 • Bananen
 • Pure chocolade (cacaogehalte van minimaal 70%)

Begin een moestuin en verbouw zelf voeding dat rijk is aan magnesium.

2. Tryptofaanrijke voeding

Het aminozuur tryptofaan dat door het lichaam wordt omgezet in serotonine, is een neurotransmitter die vervolgens kan worden omgezet in melatonine. Voorbeelden van voedingsmiddelen rijk aan tryptofaan zijn:

 • Kip
 • Eieren
 • Zuivelproducten
 • Soja producten
 • Zonnebloempitten
 • Bananen

3. Beperk cafeïne, drink kruidenthee

Beperk de inname van cafeïne, want dit heeft een opwekkend effect waardoor je nachtrust juist verstoord kan raken. Vermijd koffie, zwarte thee en energiedrankjes vlak voor het slapengaan en kies liever voor water of een kopje kruidenthee. Bioselfcare.nl heeft een prachtige collectie producten om je geest te ontspannen met een heerlijke kruidenthee voor het slapen gaan.

4. Vermijd suikers

Vermijd suikers na het avondeten. Suikerrijke voedingsmiddelen kunnen schommelingen in je bloedsuikerspiegel geven en hierdoor kan de nachtrust verstoord raken. Kies liever voor zoete gedroogde cranberry’s of rozijnen als tussendoortje.

5. Let op met pittig en gekruid eten

Pittig en gekruid eten kan voor een onrustige nacht zorgen. Het stimuleert de hersenactiviteit waardoor je moeilijker in slaap komt en sneller onrust kan ervaren. Daarnaast kan pittig en gekruid eten soms voor maag- en darmklachten zorgen, waardoor je nachtrust verstoord kan raken. Wil je graag je maaltijden iets pittiger op smaak brengen, kies dan voor verse kruiden, zoals rozemarijn, peterselie, bieslook etc.

6. Vermijd alcohol

Het lijkt misschien lekker om een borreltje voor het slapengaan te nemen, maar het kan juist een averechts effect hebben op je nachtrust. Alcohol zorgt er namelijk voor dat je niet in de diepe REM-slaap komt. En deze diepe slaap is juist belangrijk om uitgerust wakker te worden. Kies liever voor een glaasje (natuurlijk gezoete) cranberrysap of een glas water.

7. Kruidenthee voor het slapengaan

Thee met kamille, valeriaanwortel en lavendel zijn allemaal uitstekende opties om te drinken voor het slapengaan. Drink liever geen thee met theïne. Dit heeft dezelfde werking als cafeïne en kan je nachtrust verstoren.

Conclusie

Bovenstaande voedingstips zijn uiteraard geen wondermiddelen en bieden geen garanties. Door bewuste keuzes te maken in ons voedingspatroon, zoals het opnemen van magnesium- en tryptofaanrijke voedingsmiddelen en het beperken van cafeïne en suiker, kunnen we wel bijdragen aan een betere nachtrust. In combinatie met een gezonde levensstijl, goede slaapgewoonten en een comfortabele slaapomgeving, kan het ons helpen om elke nacht optimaal te genieten van een betere nachtrust.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *