Getting things done, voor de pinguïns

Deze week heb ik eindelijk een nieuwe betaalrekening geopend, bij Triodos-bank. Zakelijk bankier ik al jaren ‘groen’, bij ASN, maar tegen privé overstappen zag ik op omdat het me zoveel gedoe lijkt. Een nieuwe pincode, nieuw inlogsysteem en ook nog opletten dat je mensen en instanties het juiste rekeningnummer doorgeeft (ik wist dat oude nét uit mijn hoofd…).

Maar ik heb het gedaan.

Tijd om naar het volgende punt op mijn morele te-doen-lijstje te kijken: welke goede doelen wil ik blijven steunen, welke niet en welke nieuwe kies ik? En net op dat moment belt Greenpeace me. Ik heb onlangs een petitie van hen gedeeld, ondertekend of allebei. Wil ik misschien donateur worden?

gettingthingsdone blog

Momenteel zijn ze druk bezig om de zeeën rondom de Zuidpool tot beschermd gebied te laten verklaren. Dertig jaar geleden lukte het om de Zuidpool zelf te beschermen tegen industrialisatie, een historisch succes en zeer goed nieuws voor de pinguïns die er leven, maar Greenpeace wil meer.

Het continent, en daarmee zijn waggelende bewoners, wordt nu bedreigd door de commerciële visserij. Omdat de Zuidpool van niemand ‘is’, is er ook niemand die de bevissing een halt toeroept. En als die zo doorgaat, bevat de zee geen voedsel voor de pinguïns, orka’s en zeehonden meer. En ook zonder die visserij hebben ze het al moeilijk genoeg vanwege de klimaatverandering.

Als het Greenpeace lukt om de zeeën rondom Zuidpool tot beschermd gebied te verklaren  wonen de pinguïns, walvissen en zeehonden straks in het grootste beschermde gebied ter wereld. En dat is toch wel het minste dat we voor moeder natuur kunnen doen…

Ik heb dus getekend, ben donateur geworden en nu ga ik eindelijk die tas met knutselspullen waar ik al een jaar niet naar omgekeken heb eens naar de creatieve dochters van mijn beste vriendin brengen.

Meer lezen over de actie van Greenpeace voor Antarctica kan op de speciale website. Daar kun je ook de petitie tekenen voor deze actie.