Freecyclen: de kunst van het weggeven

Heb jij dat ook? Als je erachter komt dat je iets hebt dat je niet meer nodig hebt, bijvoorbeeld een lamp, wat speelgoed van je kind of een boek, dat je dan denkt: Mooi, hoeveel zou dat opleveren? Je wilt het op marktplaats zetten en zit al snel de beste verkooptermen te verzinnen. Maar ten eerste kost dat veel tijd (je moet ook nog mooie foto’s maken) en ten tweede levert het nooit zoveel op als je wilde. En krijg je er wel een goed gevoel van?

freecycelen blog

Maak je winst of iemand blij?

Onze samenleving is gebaseerd op winstbejag, op economische ontwikkeling, hoeveel geld iets je zal opleveren. Het geeft mij echt geen goed gevoel. Dus toen ik las over spullen weggeven, werd ik natuurlijk meteen blij. In plaats van spullen verkopen, kun je doen aan freecycling. Er zijn al hele netwerken om de spullen die je niet meer gebruikt, gemakkelijk van de hand te kunnen doen. Gratis.

Het is in feite net als de bekende marktplaats, maar dan niet commercieel. Als je weet dat er veel mensen zijn die moeten bezuinigen op hun normale boodschappen, dan kun je je voorstellen dat voor hen elk tientje er een teveel is. En voor mij, als bezitter van overbodige spullen, waarom zou ik mijn spullen willen verkopen en er elke euro uit willen halen?

Er zijn allerlei mogelijkheden om je sportschoenen, kinderspeelgoed, tuinmeubelen of servies gratis van de hand te doen:

Vraag je vrienden of familie

Je weet nooit precies wat anderen wel of niet kunnen gebruiken. Het is leuk om te zien dat een bekende hartstikke blij is met wat jij niet meer wilt hebben. Ik krijg vaak shirts of mooie vesten van mijn zus. Ik gaf mijn winterjas aan een vriendin. Maak je vrienden en familie blij!

Doneer aan asielzoekerscentrum

Je kunt zelf contact opnemen met een asielzoekerscentrum bij jou in de buurt om te vragen of ze spullen (meubels, bedden, kleding, speelgoed) nodig hebben. Dit kan bij de locatiemanager. Vaak hebben deze centra ook contact met de kringloopwinkel in de buurt, dus je kunt het ook daar afgeven.

Geef weg via internet

Je spullen gratis weggeven kan via Facebook, via je eigen pagina, maar ook via Facebookgroepen. Er zijn ook websites, speciaal om van je spullen af te komen, zoals gratisaftehalen.nl of weggeefhoek.net.

Kringloopwinkel

De kringloopwinkel is natuurlijk een goede plek om je overbodige spullen naartoe te brengen. Ik vind het zelf (naast aan bekenden weggeven) de makkelijkste manier. Verder is het mooie aan de kringloopwinkel, dat het vaak sociale werkplaatsen zijn. Je helpt zo niet alleen het milieu, maar ook de samenleving.

Ouderwets ruilen

Weggeven maakt het leven lichter. Je hoeft je geen zorgen te maken over of iets wel oplevert “wat het waard is”. Je geeft het weg, klaar. Het komt ergens terecht waar het gewild is, niet meer en niet minder. Je krijgt ruimte in je huis en in je hoofd. In feite gaan we weer terug in de tijd, naar het aloude principe van ruilhandel. Ik geef jouw mijn stapel boeken. En later krijg ik weer eens van jou een trui. Misschien, misschien ook niet. Het gaat niet eens om voor wat hoort wat, het gaat erom dat ik jou blij kan maken en dat ik deze mooie boeken (of trui of plant of stoel) niet weg hoef te gooien.

Zie jij het zitten om je spullen weg te geven of vind je het toch eerlijker als je er wat voor krijgt? Je hebt er natuurlijk zelf wel voor betaald en het is nog steeds iets waard. Of voel jij je ook blijer als je iets weggeeft aan iemand die het kan gebruiken? We horen het graag!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Freecyclen: de kunst van het weggeven

  1. Amanda zegt:

    Op de weggeefhoeken op Facebook ben ik bijna altijd te laat. Soms heb ik het idee dat er handenvol mensen thuis de hele dag op zulke site’s zitten te kijken en alles halen wat ze kunnen krijgen 🙁

Reacties zijn gesloten.