fbpx

Flirten met upcycling

Na een dag of vier koud en druilerig te zijn geweest was het weer een stuk opgeknapt. Een flink aantal graden boven nul en een dapper winterzonnetje erbij. Ik moest denken aan een tekst die ik tegenkwam op Facebook ‘We gaan met de auto naar de sportschool om daar te gaan zitten zweten op een fiets die nergens naartoe gaat’, en hoe mijn vader en ik daarom hadden moeten lachen.

En, bedenk ik me, het is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens een goede smoes.

En toen had ik een ingeving: theedrinken in de stad met mijn vader. Daartoe deed ik mijn lekkerste laarzen aan, deed een warme col om en mijn jas aan en gordde het hondje in zijn tuigje. Ruim een half uur lang liepen we langs het Spaarne, waar de zon in weerspiegelde. Voor wie Haarlem niet kent: er loopt een rivier door mijn stad, daar hoeft je dus niet voor naar Parijs. We passeerden molen De Adriaan (in de jaren ’30 afgebrand en rond het jaar 2000 herbouwd), de schilderachtige Gravestenenbrug en Teylers Museum (het oudste museum van Europa). Ook kwamen we opvallend veel hondjes tegen waar Roemer wel even kennis mee wilde maken.

Als we bij ‘bar Wolkers’ zijn aangekomen hebben we én vitamine D opgenomen én zijn we al een heel eind met ons minimale-aantal-stappen-per-dag-doel. Nu hebben we wel een kop groene thee (ik) en een bakje water (hondje) verdiend terwijl we op mijn vader wachten. ‘Deze benenwagen loopt op groene thee’, bedenk ik me. Hoe milieuvriendelijk wil je je vervoer hebben…?

flirten met upcycling

Als de thee arriveert zie ik dat de gebruikelijke, spierwitte ‘doily’ die vaak onder een theeglas zit (en na één keer gebruiken wordt weggegooid) is vervangen door een rondje krantenpapier. NRC, herken ik. Ik ben blijkbaar niet de enige die goed bezig is.

En, bedenk ik me, het is niet alleen beter voor het milieu, het is ook nog eens een goede smoes. Stel dat er een leuke mijnheer of mevrouw een paar tafeltjes verderop een latte zit te drinken ‘hoi, ik heb hier de helft van de column van Paulien Cornelisse, heb jij misschien de anderen helft?’

Reacties zijn gesloten.