Fairtrade sieraden: dubbel zo mooi!

Wie houdt er niet van mooie sieraden, van goud of zilver dat prachtig om je hals staat? Van een mooie armband met edelstenen of zilveren hangertjes? Ik wel in ieder geval. Elke dag een andere, zodat je leuk kan afwisselen! Het geeft net even een extra twist aan je outfit en kan je je mooi doen voelen. Ik houd vooral van kettingen en ik heb natuurlijk een mooie trouwring om. Misschien draag jij graag oorbellen, een mooi horloge of een armband. Maar waar komt dat goud en zilver eigenlijk vandaan? Wat gebeurt er met het milieu als al die prachtige edelmetalen worden opgegraven?

We zien het niet als we zo’n glimmend juweel trots om onze vinger schuiven, maar er kleeft echt vaak een vreselijk verhaal aan je ring of armband.

Helaas is het winnen van goud, zilver en ook edelstenen erg schadelijk voor het milieu. En daarbij is de behandeling van de mensen die in de mijnen werken ook nog eens verschrikkelijk. In de goud- en zilverindustrie is er vaak sprake van slavernij, erbarmelijke werkomstandigheden en kinderarbeid. We zien het niet als we zo’n glimmend juweel trots om onze vinger schuiven, maar er kleeft echt vaak een vreselijk verhaal aan je ring of armband. En dat zouden we liever niet willen natuurlijk.

eerlijke sieraden blog

Leuke fairtrade armbandjes bij Morethanhip

Er is veel aan het veranderen op het gebied van eerlijke handel. Je hebt vast al van Max Havelaar gehoord, die zich inzet voor eerlijke lonen en betere werkomstandigheden voor arbeiders in arme landen. Zij hebben al veel bereikt in de koffie-, cacao- en groentehandel. Maar voor juwelen is er nog weinig op dat gebied. Maar ze zijn er wel, al zijn het kleine initiatieven. Het is nu toch mogelijk een sieraad te kopen met een keurmerk.

Maakster met Sieraden Malou 001Als er sprake is van fairtrade (of in dit geval ook genaamd fairmined), wordt er samengewerkt met de lokale bevolking. Alle medewerkers krijgen een eerlijk inkomen en kunnen daarmee goed voor hun gezin zorgen. De mensen worden gestimuleerd hun eigen talenten in te zetten. Zo helpt FairBeads vrouwen in o.a. Oeganda, Ghana en Kenia prachtige tassen en sieraden te maken die hier in Nederland verkocht kunnen worden. Bij fairtrade bedrijven mag geen sprake zijn van kinderarbeid, nee, de kinderen gaan zelfs naar school. Sommige bedrijven zorgen voor de oprichting van scholen, er is geld voor boeken en onderwijzers. Dus op die manier wordt er ook gezorgd voor de toekomst! Kinderen die kunnen leren, hebben later de kans om een goed beroep te krijgen. Niemand werkt in deze fairtrade bedrijven onder dwang. De werkomstandigheden zijn veilig, er zijn controles zodat er geen lekkages, instortingen of kapotte machines kunnen zijn.

Er mag ook geen discriminatie zijn. Vooral vrouwen krijgen in Azië of Afrika vaak de kans niet om te werken. De sieraden van A Beautiful Story, die uit Nepal komen, worden ook door vrouwen gemaakt (zilversmid is daar vaak een echt mannenberoep). Deze sieraden hebben het keurmerk van WFTO (World Fair Trade Organisation). Hierdoor is jouw sieraad zeker weten onder goede omstandigheden gemaakt.

Goud, zilver en stenen komen uit het binnenste van de aarde, het is een zeldzaam geschenk, daar zouden we echt zorgvuldiger mee om moeten gaan.

Ook wordt er meer aandacht aan het milieu besteed. In mijnen worden veel chemicaliën gebruikt, zoals kwik. Vaak worden deze giftige stoffen gewoon in omringende meertjes of rivieren gedumpt, of komen ze in het grondwater terecht. Met speciale technieken kan gezorgd worden dat de giftige stoffen beter verwerkt en opgevangen worden. Dit is natuurlijk ook veel beter voor de gezondheid van de bevolking en de mijnwerkers. Sommige sieraden worden gemaakt met materialen die al aanwezig zijn, zoals bij More Than Hip. Zij verkopen armbandjes die gemaakt zijn van hout, ecoleer en zelfs autobanden.

goudmijn

Een voorbeeld van een goudmijn

Al met al kan fairtrade handel ontzettend veel betekenen voor alle betrokkenen.

Goud, zilver en edelstenen zijn best duur en voor een fairtrade sieraad zul je wat meer moeten betalen. Maar als je weet dat daardoor de mensen in een dorp of stad gezonder kunnen leven, dat kinderen naar school kunnen en geen zwaar, smerig werk hoeven doen, dat het milieu minder belast wordt, dan is dat zeker wel een investering waard. Helemaal als je bedenkt dat je sieraad waarschijnlijk je hele leven lang meegaat. Goud, zilver en stenen komen uit het binnenste van de aarde, het is een zeldzaam geschenk, daar zouden we echt zorgvuldiger mee om moeten gaan.

Ga jij opletten waar je sieraden vandaan komen? Koop met je hart en kies voor sieraden die je echt met trots kunt dragen.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.