Wana Bana: duurzaam en fairtrade design uit Latijns Amerika

Fairtrade webwinkel Wana Bana Design haalt duurzame creaties van jonge latino designers naar Europa, die je nergens anders vind! De collectie bestaat uit bijzondere tassen, sieraden, kleding en andere accessoires die gemaakt zijn van restmaterialen. De Colombiaanse oprichtster Lili Rengifo legt uit hoe dat gaat:

‘Soms zijn het overgebleven stoffen uit de kleding industrie, of bijvoorbeeld houten ijsstokjes die verwerkt worden in een ketting. In de rococo style kettingen zit porselein verwerkt, dat alleen uit water, meel en olie bestaat. We hebben tassen in de collectie met als basis oude lp-hoezen. Daarnaast zijn de uitgesproken accessoires goed te combineren met slow fashion; een garderobe met tijdloze basics. Zo hoef je niet steeds iets nieuws te kopen, maar kan je kleding steeds hergebruiken met een mooie tas, ketting of riem‘.

Fair trade en duurzaam design

wana bana fairtrade designDe handgemaakte accessoires hebben allen een gepassioneerde en soms gewaagde Zuid Amerikaanse stijl. Met de aankoop steun je mensen in moeilijke situaties, zoals alleenstaande moeders die stijlvolle tassen maken van gerecyclede platenhoezen. Of stoere leggings met een art-print van inkt op waterbasis. Alle artikelen hebben naast een sociaal aspect ook een zo laag mogelijke impact op het milieu. En Wana Bana doneert 5% van haar omzet aan educatie projecten voor kinderen: ‘In natura. We leveren rechtstreeks boeken en andere spullen aan scholen zodat we zeker weten dat het juist terecht komt. Goed onderwijs is de enige manier om kinderen een toekomst te geven’ aldus Rengifo.

wana bana alado fair trade 490

Wij vroegen oprichtster Lili Rengifo waar ze het meest trots op is: ‘Ik ben het meest trots op mijn moed om de stap te maken om afscheid te nemen van mijn oude leven en mijn hart/buik gevoel te volgen: heel eng want het was de eerste keer voor me om in een onbekend land in te stappen. Daardoor is Wana Bana geboren. En ik ben trots op mijn ontwerpers: ze hebben de moed om duurzame ontwerpen te maken. Dat is niet makkelijk, het is niet commercieel, waardoor je jezelf heel goed moet kennen en je principes volgen‘.

> Bekijk alle fairtrade tassen en accesiores in de webwinkel van Wana Bana: www.wanabanadesign.com

 

Reageer