Ook al eten steeds meer mensen vegetarisch of veganistisch, wereldwijd neemt de consumptie van vlees toe. Het aantal mensen dat regelmatig vlees eet stijgt zelfs sneller dan de wereldbevolking. En dat is een groot probleem want voor de ‘productie’ van één kilo vlees heb je drie tot zes kilo planten nodig. En met een groeiende wereldpopulatie is er dan op een gegeven moment niet genoeg voedsel meer voor iedereen.
Als we dat willen voorkomen zullen we dus nóg groener moeten gaan eten. Zeewier is al een veelzijdige gezonde eiwitbron maar er is nog een plantje dat wel eens de held van de toekomst zou kunnen gaan worden: lemna minor.
Lemna minor, kun je dat eten? Jazeker, eenden doen het al jaren. Lemna minor is namelijk niets anders dan eendenkroos. Het is het kleinste plantje op aarde maar zit boordevol vitaminen (B1, B2, B6, C en E), anti-oxidanten en alle essentiële aminozuren.
Daarnaast vermenigvuldigt het plantje zich razendsnel: binnen een week verandert één enkel plantje in een kolonie van 17.500 plantjes. Voor het verbouwen van lemna minor is geen landbouwgrond nodig, alleen een bak water.
Net als zeewier is eendenkroos ook veelzijdig: het plantje kan worden gebruikt als basis voor duurzame verf en het kan worden ingezet om water te zuiveren van stikstof en fosfor (alleen is het daarna niet meer eetbaar).
Op dit moment is het door de EU nog niet goedgekeurd als voedsel, maar in Thailand en de Verenigde Staten kun je het allang eten, bijvoorbeeld in poedervorm voor in smoothies en soepen.
Hopelijk komt het in Europa ook snel op de markt. Alleen zal het dan waarschijnlijk geen ‘eendenkroos’ heten maar zoiets als ‘waterlinzen’. Als een restaurant ‘eendenkroosburgers’ of ‘vegetarische balletjes met eendenkroos’ op de kaart heeft staan doet dat mensen wellicht te veel aan Donald Duck of de geur van een sloot denken.
Bron: ONEWORLD nummer 3 april 2019
Reacties zijn gesloten.