Ervaringen zijn belangrijker dan spullen

Door een speling van het lot zijn de drie mannen in mijn leven (de echtgenoot, mijn vader en mijn hond) in dezelfde maand jarig. Dat vraagt niet alleen heel wat van mijn bankrekening, maar ook van mijn creativiteit. Net als de meeste mannen weten ze namelijk niet wat ze willen hebben voor hun verjaardag.

Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen.

Nou ja, voor mijn hond is dat meestal niet zo moeilijk. Die maak je namelijk blij met iets lekkers en dan ergens naartoe voor een lange wandeling.

ervaringen blog

En eigenlijk is dat wel zo verstandig van hem. Wetenschappers hebben namelijk aangetoond dat ervaringen gelukkiger maken dan spullen. Herinneringen zorgen voor een blijvend geluksgevoel terwijl de aanschaf van een nieuw ‘hebbedingetje’ je maar heel even blij maakt.

Bovendien is het kopen van nieuwe spullen die iemand niet echt nodig heeft (en misschien ook niet gaat gebruiken) niet zo best voor het milieu. Dus kocht ik dit jaar voor mijn vaders verjaardag een biologische douchegel en een boek uit de reeks van Oxfam Novib, maar zijn échte cadeau was ‘tijd’.

Herinneringen zorgen voor een blijvend geluksgevoel terwijl de aanschaf van een nieuw ‘hebbedingetje’ je maar heel even blij maakt.

We (de echtgenoot en ik) namen hem een avond mee naar de film. Het werd ‘Going in Style’, een geestige feel-good-film met een licht maatschappijkritische ondertoon.

Mijn vader vond zijn ‘partijtje’ erg leuk, zei hij. En ik neem aan dat ons hondje ook genoten heeft van zijn extra lange wandeling. Hij keek er in ieder geval heel blij bij.