Energie wordt duurder: 5 tips om te besparen met verlichting

Zoals je ongetwijfeld weet, wordt energie steeds duurder. Zowel gas als elektriciteit stijgt hard in prijs. Voor sommige mensen kan besparen noodzakelijk zijn om de kosten binnen de perken te houden. Voor iedereen is energie besparen nodig om samen deze winter door te komen.

besparen op verlichting blog

Omdat gas ook gebruikt wordt voor het opwekken van elektriciteit, is ook daarop besparen noodzakelijk. Gelukkig is besparen op elektriciteit een stuk makkelijker dan besparen op gas. Voor gas moet je je cv-ketel eigenlijk laten vervangen; een kostbare en ingrijpende gebeurtenis. Voor elektra zou je vandaag nog zelf aan de slag kunnen gaan.

Lees onze 5 tips om te besparen met verlichting!

1. Ben jij al helemaal over op led-verlichting?

Led-verlichting is al jaren de standaard, maar veel gloeilampen en spaarlampen gaan toch langer mee dan verwacht. Zonde, want dit zijn echte energieslurpers. Als je de vergelijking maakt tussen led en andere soorten verlichting, dan is de keuze snel gemaakt. Doe eens een rondje in huis of op je werk, en bekijk waar nog gloeilampen, halogeenlampen, spaarlampen of tl-lampen hangen. Tijd om die te vervangen voor led!

2. Sfeervolle verlichting kopen

Als je dan toch nieuwe lampen gaat kopen, kijk dan eens bij Straluma. Bij deze specialist in verlichting kun je de mooiste sfeervolle verlichting kopen. Tegenwoordig is een donker interieur in de mode. Je kunt met je verlichting je woonkamer, slaapkamer of andere ruimte veel stijlvoller en gezelliger maken. Met de winter in aantocht is het nu het moment om hiernaar te kijken. Je geniet dan de hele komende winter bijvoorbeeld van gezellige led hanglampen, tafellampen en staande lampen.

3. Buitenlamp met sensor

Een fijne buitenlamp hebben is handig, maar om nu de hele nacht je voordeur te verlichten is niet meer dan deze tijd. Als je ‘s avonds de weg naar je huis wilt vinden, kies dan buitenlampen met sensor. Deze schakelen automatisch in als ze beweging registreren. Heb je buitenlampen die je permanent wilt laten branden? Ga dan voor lampen met automatische licht-donker sensor. Zo staan ze tenminste alleen aan als het donker is.

4. Ook sensoren op binnenverlichting

Die buitenlamp met sensor zul je snel gaan waarderen. Want hoe fijn is het om niet meer het lichtknopje te hoeven zoeken? Voor binnen zijn er ook dit soort lampen. Je kunt bijvoorbeeld in de hal, het toilet of in de badkamer een lamp met sensor gebruiken. Wanneer je dan de deur opent, gaat het licht vanzelf aan. Ben je weer weg? Dan schakelt de verlichting zichzelf weer uit. Begin met de lampen die vaak aanblijven terwijl er niemand is. De kans is groot dat dit in de keuken is, in de hal en in de badkamer.

5. Verlichting op je werk uitschakelen

Werk je op een kantoor? Ga dan eens met de facility manager het gesprek aan over verlichting. Er zijn veel kantoren en bedrijfspanden in Nederland waar verlichting en apparatuur dag en nacht aan staat. Zonde, want dit neemt enorm veel stroom.

Ben jij de held of heldin die deze winter ervoor zorgt dat we het samen warm en licht houden? Kom dan in actie! Hoe meer mensen hun stroomverbruik beperken, hoe groter de kans is dat een energiecrisis uitblijft!

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *