Je eigen gifvrije plantenvoeding maak je gemakkelijk zelf!

Biologisch eten is vaak niet (veel) duurder dan bespoten voedsel. Behalve als het om zacht zomerfruit gaat. Vergelijk een bakje biologische bessen, frambozen of aardbeien maar eens met zomerfruit uit de supermarkt.

Daarom ben ik heel blij met de frambozenstruik die ik een paar jaren geleden geplant heb: hij is gegroeid als kool en geeft van juni tot en met oktober (vorig jaar zelfs van mei tot en met november) heerlijke paarse frambozen. Elke ochtend kan ik een handjevol plukken voor in mijn yoghurt of havermout. Onbespoten en verser kan niet.

blog plantenvoeding

Dit jaar besloot ik om ook een aardbeienplant in de tuin te zetten. Ik kocht er eentje bij de biologische supermarkt in de stad en zette ‘m in een ruime teil zodat ie nog een beetje kon groeien. Maar toen las ik pas goed wat er op de pot stond waar ie in had gezeten: twee keer per dag water geven (nou, vooruit dan maar) en regelmatig voeding geven.

Voeding? Wat eet een aardbeienplant? Moet ik daarvoor naar een tuincentrum?

En toen ineens herinnerde ik me dat ik op Facebook een filmpje voorbij had zien komen over het maken van compost van onder andere bananenschillen.

Dus besloot ik te Googelen op ‘plant food’ en ‘banana peel’ en als snel had ik een paar geweldige ‘recepten’.

Recepten voor natuurlijke plantenvoeding

  • De allergemakkelijkste: stop een bananenschil in een pot met water (ik gebruik een weckpot) en laat het 48 uur staan. Het water onttrekt allerlei mineralen aan de schil (je ziet ook dat het water bruin wordt). Na twee dagen gooi je het water bij je plant.
  • De schil die je overhoudt kun je in stukken van ongeveer 5 cm snijden en in een pot of onder de grond doen op een plek waar je wil gaan planten. Als de schil composteert geeft ie vitaminen af aan de aarde.
  • Stop bananenschillen (vol kalium), koffieprut (weert slakken en is rijk aan nitrogenen) en eierschillen (bomvol kalk) in een blender. Doe er wat water bij, meng het en schenk het ‘modderige’ goedje op de aarde.

Recept 1 en 3 schotel ik mijn aardbeien én mijn trouwe frambozenstruik regelmatig voor en ik pluk er letterlijk de heerlijke vruchten van.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.