Denk aan jezelf, kies ecologisch

Mensen die kiezen voor ecologisch verantwoorde producten worden vaak gezien als weldoeners. Het kopen van een ledlamp of natuurlijke douchegel staat bijna gelijk aan de wereld redden. Het lijkt erop alsof er een goede daad verricht wordt voor het milieu, of het gemeenschappelijk goed.

Natuurlijk is dit ook goed voor de wereld, maar het kopen van ecologische producten is óók heel goed voor jezelf. Het wordt daarom tijd dat ook iedereen in Nederland (en de wereld) gaat inzien dat het kopen van duurzame producten in je eigenbelang is.

kies ecologisch blog

Duurzame producten zijn ook beter voor jezelf

1. Natuurlijke verzorgingsproducten

Als je niet wilt dat je immuunsysteem verzwakt raakt van de stoffen die in normale cosmetica zitten kies je voor duurzaam. Het is een feit dat alle kleine beetjes toegestane chemische stoffen bij elkaar opgeteld tot gevaarlijke concentraties lijden. Concentraties die langzaam oplopen omdat de stoffen je lichaam niet kunnen verlaten en o.a. in je vet achterblijven. Als je dit weet is het geen raadsel waarom kanker steeds vaker voorkomt. Ga maar na wat je per dag normaal aan lichamelijke verzorgingsproducten gebruikt.

Denk aan je eigen gezondheid en kies voor cosmetica zonder chemische toevoegingen zoals:

  • Parabenen: conserveringsmiddel voor o.a. gezichtscrèmes en hormoonverstorend
  • SLS: laat shampoo, douchegel schuimen en ontvet ook motoren
  • Titaniumdioxine: maakt tandpasta en zebrapaden zo mooi wit.

Er zijn vele webshops die natuurlijke cosmetica verkopen, die niet eens duurder zijn dan de bekende reguliere merken.

2. Biologisch eten

Dit is logisch, zelfs voor de egoïstische mens. Wat heb je aan goedkope groente en fruit als je lichaam langzaam beschadigd wordt door overblijfselen van pesticiden? Nederland is koploper in het gebruik van landbouwgif. Gif wat niet alleen je immuunsysteem verzwakt, maar ook dat van dieren die wij weer opeten. Chemische stoffen breken niet af en verlaten daarom de voedselketen niet. Het sneeuwbaleffect van vervuild grondwater door (landbouw)gif is onbetwistbaar.

Zo bestaat er een direct verband tussen ons gif en de onvruchtbaarheid van mensen op Groenland. Zij eten namelijk nooit groenten, maar enkel vet van vissen, walvissen en zeehonden. Vet wat vol zit met chemicaliën en metalen. Ook ‘verantwoord gevangen’ vis zit vol met gif. Uit een test met verse tonijn van de Albert Cuyp markt in Amsterdam bleek dat er meer dan het maximum aan kwik in zat (zie documentaire ‘Sea the truth’).

3. Kleding van biologisch katoen

Dit is niet alleen veel zachter dan ‘normale’ katoen, maar kleding van biologisch katoen gaat ook langer mee. Omdat de vezel niet kapot gemaakt is door chemicaliën. Goed voor je huid en je portemonnee dus. Bovendien kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven in de stof.

Het is door Greenpeace aangetoond dat de meeste bekende kledingmerken waaronder ZARA, Levi’s, Tommy Hilfiger en Mango gevaarlijke resten gif achterlaten in de kleding. Resten die via je huid opgenomen worden in je bloed. In de kleding van deze keten zijn verscheidene stoffen aangetroffen die niet alleen hormoonverstorend, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn.

Dit is de reden dat moeders tegenwoordig massaal kiezen voor biologische baby kleding. Waarom zou je voor jezelf genoegen nemen met minder? Duurdere merkkleding kan niet aan tippen aan de hippe duurzame kleding die te koop is.

4. Consuminderen

De Westerse mens is de laatste vijftig jaar niet gelukkiger geworden, ondanks een forse toename van onze welvaart. Wanneer je dit weet, kan je met een goed gevoel gaan consuminderen. Minder kopen betekent bovendien minder afval, wat leidt tot schonere lucht. Er hoeft immers minder afval – waaronder veel plastic van verpakkingen – verbrand te worden.

Wij hopen dat we hiermee ook degenen die zeggen niet te geven om het milieu, of werkomstandigheden in lageloonladen, te overtuigen dat duurzaam voor iedereen beter is, ook voor jezelf en je eigen gezondheid!

Een reactie op “Denk aan jezelf, kies ecologisch

  1. Alexander Seghers zegt:

    Echt helemaal top! Een tip: …..laat het een een kwestie van heel korte tijd wezen dat domheid en domme blinde egoisten die niks geven om het milieu noch werkomstandigheden van anderen helemaal niks te kiezen hebben, zero stemrecht. Er is zoveel goeds te doen en te veranderen, er bestaan zovele goede alternatieven in alle richtingen echter er is zo weinig tijd, nog …. Zodus uit die luie komfortzetel en kies voor kreatief gezond organisch en creëer verantwoorde edukatie die begint en eindigt met respect ! Eerbied voor het Leven. Namaste !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.