Denk aan jezelf, kies ecologisch

groenlevenMensen die kiezen voor ecologisch verantwoorde producten worden vaak gezien als weldoeners. Het kopen van een ledlamp of Sanex-zero douchegel staat bijna gelijk aan de wereld redden. Het lijkt erop alsof er een goede daad verricht wordt voor het milieu of het gemeenschappelijk goed. Natuurlijk is dit een nobel streven, maar het kopen van ecologische producten is eigenlijk vooral goed voor jezelf. Het wordt daarom tijd dat ook de egoisten van Nederland gaan inzien dat het kopen van eco producten in je eigenbelang is. Enkele voorbeelden:

Natuurlijke cosmetica: als je niet wilt dat je immuunsysteem verzwakt raakt van de stoffen die in normale cosmetica zitten kies je voor ecologisch. Het is een feit dat alle kleine beetjes toegelaten chemische stoffen bij elkaar opgeteld tot gevaarlijke concentraties lijden. Concentraties die langzaam oplopen omdat de stoffen je lichaam niet kunnen verlaten en o.a. in je vet achterblijven. Als je dit weet is het geen raadsel waarom kanker steeds vaker voorkomt. Ga maar na wat je per dag normaal aan lichamelijke verzorgingsproducten gebruikt. Denk aan je eigen gezondheid en kies voor cosmetica zonder chemische toevoegingen zoals:

  • Parabenen: conserveringsmiddel voor o.a. gezichtscremes en hormoonverstorend
  • SLS: laat shampoo, douchegel schuimen en ontvet ook motoren
  • Titaniumdioxine: maakt tandpasta en zebrapaden zo mooi wit.

Er zijn natuurlijke alternatieven te koop die niet eens duurder zijn dan A-merken, zoals producten van Weleda, Dr Organic en Lush.

Biologisch eten: dit is logisch, zelfs voor de egoistische mens. Wat heb je aan goedkoper groente en fruit als je lichaam langzaam verwoest wordt door overblijfselen van pesticiden? Nederland is koploper in het gebruik van landbouwgif. Gif wat niet alleen je immuunsysteem verzwakt, maar ook dat van dieren die wij weer opeten. Chemische stoffen breken niet af en verlaten daarom de voedselketen niet. Het sneeuwbaleffect van vervuild grondwater door (landbouw)gif is onbetwistbaar. Zo bestaat er een direct verband tussen ons gif en de onvruchtbaarheid van mensen op Groenland. Zij eten namelijk nooit groenten, maar enkel vet van vissen, walvissen en zeehonden. Vet wat vol zit met chemicalieën en metalen. Ook ‘verantwoord gevangen’ vis zit vol met gif. Uit een test met verse tonijn van de Albert Cuyp markt in Amsterdam bleek dat er meer dan het maximum aan kwik in zat (zie documentaire ‘Sea the truth’).

Kleding van biologisch katoen: dit is niet alleen veel zachter dan ‘normale’ katoen, maar kleding van biologisch katoen gaat ook langer mee. Omdat de vezel niet kapot gemaakt is door chemicaliën. Goed voor je huid en je portomonee dus. Bovendien kunnen er resten van bestrijdingsmiddelen achterblijven in de stof. Het is door Greenpeace aangetoond dat de meeste bekende kledingmerken waaronder ZARA, Levi’s, Tommy Hilfiger en Mango gevaarlijke resten gif achterlaten in de kleding. Resten die via je huid opgenomen worden in je bloed. In de kleding van deze keten zijn verscheidene stoffen aangetroffen die niet alleen hormoonverstorend, maar ook kankerverwekkend kunnen zijn. Dit is de reden dat moeders tegenwoordig massaal kiezen voor biologische baby kleding. Waarom zou je voor jezelf genoegen nemen met minder? Duurdere merkkleding kan niet aan tippen aan de hippe eerlijke kleding die te koop is. Kleding merken als Mud Jeans, Re-5 en C&A (biokatoen collectie) zijn ook nog eens goedkoper, koren op de molen van de ecologische egoist.

– De egoist consumindert: De westerse mens is de laatste vijftig jaar niet gelukkiger geworden, ondanks een forse toename van onze welvaart. De egoist weet dit en kan met een goed gevoel gaan consuminderen. Minder kopen betekent bovendien minder afval, wat leidt tot schonere lucht. Er hoeft immers minder afval – waaronder veel plastic van verpakkingen – verbrand te worden. Waarom zou je jezelf dit aandoen?

Domheid is het vermogen om te handelen tegen je eigenbelang. Het moet daarom een kwestie van tijd zijn dat alle redelijke mensen kiezen voor ecologische producten. Dan is de egoist, die naar eigen zeggen niets geeft om milieu of werkomstandigheden van anderen – iedereen te slim af.

Een reactie op “Denk aan jezelf, kies ecologisch

  1. Alexander Seghers zegt:

    Echt helemaal top! Een tip: …..laat het een een kwestie van heel korte tijd wezen dat domheid en domme blinde egoisten die niks geven om het milieu noch werkomstandigheden van anderen helemaal niks te kiezen hebben, zero stemrecht. Er is zoveel goeds te doen en te veranderen, er bestaan zovele goede alternatieven in alle richtingen echter er is zo weinig tijd, nog …. Zodus uit die luie komfortzetel en kies voor kreatief gezond organisch en creëer verantwoorde edukatie die begint en eindigt met respect ! Eerbied voor het Leven. Namaste !

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *