Een groene huiskamer? Zo help je je planten de zomer door!

Wij schrijven op Ecogoodies graag over groen: een groene tuin, groen in onze buurt, duurzame meubels, maar ook groen in huis. Planten in de huiskamer schenken je verse en gezonde lucht, ze zorgen ervoor dat we ons omringd voelen door leven en maken de huiskamer ook nog eens mooier. Maar dan moeten ze natuurlijk zelf wel gezond zijn en er stralend bij staan. Dat kan nog wel eens lastig zijn als je niet over groene vingers beschikt. Daarom hier de beste tips om je planten vibrerend van leven door de zomer te krijgen.

planten verzorgen blog

Zorgen voor je planten

Elke keer neem ik me weer voor om goed voor mijn nieuwe planten te zorgen. In het begin ben ik enthousiast, maar dat wordt na verloop van tijd minder. Planten zeggen niet zoveel (of ik luister niet goed) en voor je het weet hebben ze bruine blaadjes en kijken ze me sip aan vanaf de vensterbank. Dan geef ik gauw weer water, maar het wordt soms niet meer als voorheen.

Planten hebben verzorging nodig, maar soms weet je niet hoeveel en soms vergeet je het door de drukte van het dagelijks leven. En als we straks weer zo’n hete zomer krijgen, is dat ook voor je planten afzien. Wil je dat je planten sterk en fit de zomer doorkomen? Kijk dan of je wat hebt aan de volgende punten. Trouwens, planten staan niet alleen mooi in de huiskamer. Zet ook wat planten neer in je thuiskantoor!

1. Zorg voor de juiste pot

Herken je dat? Je hebt een plant gekocht en jaren later staat hij nog steeds in dezelfde kleine pot. En dat terwijl je plant inmiddels al 30 of 50 cm hoger is gegroeid. Alsof je rondloopt in schoenen die 3 maten te klein zijn. Geef je plant de ruimte door hem in een grotere pot te zetten. Kies een pot waarin de wortels van de plant wat meer ruimte hebben.

Leg een laag aarde onder in de nieuwe pot. Schud de plant voorzichtig uit de oude pot en let op dat de wortels niet beschadigen. Je kunt overtollige aarde van de kluit schudden. Zet de plant in de nieuwe pot en vul bij met verse potgrond.

2. Planten afstoffen

Planten verzamelen een hoop stof op hun bladeren. Dat zorgt ervoor dat ze minder licht kunnen opvangen en licht is natuurlijk heel belangrijk. Je hoeft je planten niet dagelijks af te stoffen, maar af en toe kun je de bladeren voorzichtig met een vochtig doekje afvegen. Wat ze ook heerlijk vinden is een douche. Zet de plant in de douchebak en besproei hem met lauw water. Zeker weten dat je planten daarna weer stralen. Haal ook regelmatig dode blaadjes weg, dat zorgt ervoor dat je plant zijn krachten in nieuwe blaadjes stopt.

3. Regelmatig water geven

Dit lijkt natuurlijk simpel en dat zou het ook moeten zijn. Helaas is regelmatig water geven iets wat we toch vaak vergeten. Wat bij mij het beste helpt is twee vaste dagen per week kiezen, waarop ik de planten water geef. Misschien is een weekend dag handig, dan heb je toch wat meer tijd. En kies een door de weekse avond. Even snel de kamer(s) rond met een gieter en je bent weer klaar! Je planten zullen je dankbaar zijn.

4. Beschermen tegen te felle zon

Planten hebben zonlicht nodig, maar je moet het niet overdrijven. Zeker ‘s zomers kunnen planten in de vensterbank echt verbranden. Daarnaast zorgt de felle warmte voor uitdroging van de aarde. Als het buiten heet is, kun je planten beter uit de vensterbank halen en ze tijdelijk op een beschutter plekje zetten.

De meeste mensen doen de gordijnen dicht als het erg warm wordt. Vergeet echter niet deze ‘s avonds weer open te doen. Je planten kunnen dan nog even profiteren van het avondlicht. Na de hele dag in de schemering te hebben gestaan, is het belangrijk dat ze nog wat extra licht krijgen.

5. Geef niet teveel water

Als je besluit je planten regelmatig water te geven (twee keer per week), pas dan ook de hoeveelheid water aan. De meeste planten houden niet erg van kletsnatte voeten. Geef pas water als de aarde enigszins droog voelt. Is de grond nog nat, geef dan geen water en doe dat pas de volgende keer. Voor de gemiddelde plant is een scheutje water genoeg. Als je regelmatig water geeft, ga je ook steeds beter zien of je plant het goed doet.

Met deze tips komen je planten vast goed de zomer door. Ik merk wel dat mijn planten het veel beter doen sinds ik twee keer per week water geef. Maar wel belangrijk om te blijven doen, want voor je het weet kijken ze je weer zo teleurgesteld aan.