Earth Overshoot Day: hoe we meer verbruiken dan de aarde kan geven

Earth Overshoot Day, een belangrijke dag, maar een die eigenlijk niet bekend genoeg is in Nederland. Het is een initiatief van de Global Footprint Network. Zij berekenen op welke dag van het jaar de mensheid alle hulpbronnen op aarde weer heeft opgemaakt. Dat wordt elk jaar eerder…

world overshoot day 2020

Wat houdt Earth Overshoot Day in?

Ik kende Earth Overshoot Day eerlijk gezegd niet. Ik kwam toevallig vorige week een bericht erover tegen en ik denk dat het goed zou zijn als iedereen zou weten wat het betekent. Voor mij was het wel een eye opener. We weten natuurlijk wel dat we veel verbruiken met zijn allen, maar dat het zoveel was…

De aarde levert ons voedsel en brandstof, maar deze hulpbronnen zijn niet oneindig. De Global Footprint Network berekent wat we met zijn allen verbruiken en dan stellen ze een datum vast waarop deze hulpbronnen opgemaakt zijn. Vorig jaar, in 2019, was dat op 29 juli. Dat betekent dus dat op die datum al de hulpbronnen die de aarde kan leveren, opgemaakt waren. Er is zoveel nodig, meer dan de aarde kan leveren, en dan moeten de reserves worden aangesproken. We schieten dus voorbij de grens dat de aarde voor ons kan zorgen.

De aarde raak uitgeput

De datum van Earth Overshoot day schuift steeds verder naar voren. Was het begin jaren tachtig nog half december, begin jaren negentig viel de dag al op 6 november. In de jaren 2000 schoof hij naar 9 oktober en in 2010 naar 21 augustus. En vorig jaar was het 29 juli. We verbruiken dus in 7 maanden, waar we eigenlijk minstens een jaar mee zouden moeten doen! Er is sprake van ontbossing, uitputting van de aarde, voorraden fossiele brandstoffen raken op, er is een gebrek aan zoet water en de oceaan wordt leeggevist.

Doen wij het goed als Nederland? Nee, de genoemde datum is een gemiddelde van heel de wereld. Onze datum ligt namelijk nog vroeger, op 4 mei. We komen eind juli uit doordat een groot deel van de wereld arm is en niet over de luxe goederen beschikken die wij hier wel hebben. Onze ecologische voetafdruk is veel groter. Daar zouden we dus aan kunnen werken.

Verkleinen van je ecologische voetafdruk

Met onze leefwijze vragen we teveel van de aarde. We kunnen de druk doen afnemen door onze ecologische voetafdruk te verkleinen. Op onze blog staan al veel tips om dat voor elkaar te krijgen, door minder plastic te verbruiken, biologisch te eten, minder kleding te kopen. In Nederland kan men nog veel bijdragen door te letten op deze punten:

  • Minder vliegreizen
  • Minder vlees eten
  • Minder consumeren
  • Groene energie gebruiken

De berekening voor 2020 is nog niet gedaan, maar het is heel waarschijnlijk dat de datum weer vooruit zal schuiven. Er moet hard gewerkt worden om ervoor te zorgen dat we wat verstandiger omgaan met onze bronnen en de aarde zelf. De ecologische voetafdruk in Nederland is de laatste jaren wel kleiner geworden. Maar aan de andere kant… We leven in feite boven onze stand: om onze levenswijze te kunnen blijven volhouden, hebben we eigenlijk 3 aardes nodig. En we hebben er toch echt maar eentje. We moeten nog wat beter onze best doen om te zorgen dat we het met die ene kunnen redden!

voetafdruknl

Afbeelding afkomstig uit onderzoek van de NOS.