Duurzamer wonen op 7 manieren

Duurzamer wonen klinkt goed, maar hoe doe je dat en waar begin je? Er zijn allerlei manieren om dit te doen, van technische aanpassingen aan je huis, tot het aannemen van andere gewoontes. Duurzamer wonen heeft te maken met zowel je huis zelf, maar ook met hoe je leeft.

Vaak is duurzamer wonen ook veel beter voor je portemonnee, want besparen op energie bijvoorbeeld, zorgt natuurlijk ook voor een financiële besparing.

Maar hoe doe je dat nou, duurzamer wonen? Wat zijn die voor de hand liggende veranderingen om straks te kunnen zeggen dat ook jij duurzaam woont? We geven je een aantal tips!

duurzamer wonen 7 manieren

1. Kies voor groene energie

Hoe vaak heb je de afgelopen jaren gekeken naar je energiecontract? Ben je wel eens overgestapt? Het is geen verwijt: veel mensen kiezen een energieleverancier en blijven daar jaren stroom afnemen. Maar net zoveel mensen weten waarschijnlijk niet eens welke stroom ze afnemen: grijze stroom? Of toch al groene stroom? Als dat laatste niet zo is: maak eens de vergelijking en neem groene stroom af bij je huidige of bij een andere stroomleverancier. Dit is al een flinke eerste stap.

2. Isoleer je woning

Heb je al eens vergeleken hoeveel energie je verbruikt in jouw huis en wat normaal is in een huishouden als dat van jou? Als je in een wat ouder huis woont, dan is de kans reëel dat jouw verbruik hoger is dan nodig. De reden hiervoor is vaak dat oudere huizen minder goed of zelfs slecht geïsoleerd zijn. Zonde van je geld! Informeer eens naar de mogelijkheden van isolatie. Dat vraagt wel een financiële investering, maar op termijn verdien je dat weer terug. Je gaat op termijn immers flink energie besparen. Ook zijn er vaak subsidies mogelijk.

3. Bespaar op je energieverbruik

Wat het energielabel van je huis ook is, je kan daarnaast ook besparen op je eigen energieverbruik in huis. Zet de verwarming wat lager, en trek eventueel een extra laagje aan. Loop eens door je huis en check waar een radiator best wat minder ver open kan of een elektrisch apparaat onnodig stroom verbruikt. Je beloont jezelf, en het milieu, door daar wat kritischer op te zijn en meer na te denken over energie besparen. En wellicht wordt het een leuke sport voor jou, om te minimaliseren op energieverbruik.

4. Koop zoveel mogelijk tweedehands

We zijn het zo gewend om nieuwe spullen te kopen, dat we er nauwelijks bij stil staan dat het ook anders kan. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die daar anders over denken. Hoe leuk is het als een vriendin je een compliment geeft voor die nieuwe kast, terwijl je hem tweedehands hebt gekocht? Hoe leuk is het als je geld overhoudt voor andere leuke, en wellicht ook gebruikte spullen? Er zijn ook steeds meer winkels waar je gebruikte kleding kunt kopen en wellicht kan je in je eigen kring een ruilmogelijkheid opzetten. Het kan best schrikken zijn als je uitrekent wat je in je leven aan kleding uitgeeft.

5. Doe meer met minder plastic

We worden overspoeld met alarmerende berichten over de vervuiling van zeeën en oceanen, en andere delen van de natuur. Die heeft genoeg van alle plastic en jij kan eraan bijdragen dit te minderen! Kies producten zonder (of met veel minder) plastic, ook in huis. Zo kun je zorgen voor minder plastic in je badkamer producten, hergebruik wat je wat je al hebt en recycle het plastic dat je niet meer kunt gebruiken. In je keuken kun je meer producten in bulk kopen om plastic verpakkingen te verminderen. Of naar (biologische) supermarkten gaan waar je eten kan kopen dat niet in plastic is verpakt. Wat ook belangrijk is om op te letten, is kleding dat microplastics afgeeft door het draaien van de wasmachine. Vooral fleece geeft veel microplastics af.

6. Gebruik minder water en hergebruik regen

Regen is goed voor onze tuin, maar realiseer je wel eens hoeveel water er naar beneden valt en zo het riool in stroomt? In plaats van elke zomeravond jouw gieter te vullen onder de kraan, kan je dat ook doen uit je eigen regenton. Hoe cool is het om op die manier duurzaam om te gaan met regenwater? Over water gesproken: hoe lang sta jij ’s ochtends onder de douche? Ja, ik weet ‘t: heerlijk hè? Maar elke minuut, zelfs elke seconde die jij minder doucht spaart, water en dus energie. En je wordt er niet minder schoon van. Wat ook kan helpen: draai de kraan net ietsje minder ver open dan normaal. Je zal zien dat ook dan jouw waterverbruik daalt. Zo simpel is energie besparen.

7. Eten besparen

Last but not least: gooi niet te makkelijk eten weg. Zo bewaar ik zelf regelmatig restjes van meerdere dagen en hergebruik die in een zelfbedacht recept. Ik merk echt dat ik net iets minder boodschappen doe. Nu jij. Dus gooi dat bodempje rijst niet weg, kieper die aardappelen niet in de kliko, bewaar die paar happen pasta. Na verloop van tijd word je er steeds bewuster en creatiever in.

Wil jij ook duurzamer wonen? Ga dan voor jezelf na waar jij nog winst kan behalen. Wil je graag meer besparen, bekijk dan deze bespaartips voor in je huishouden.

Een reactie op “Duurzamer wonen op 7 manieren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *