Ik zal eerlijk zijn, ik heb een haat-liefde verhouding met mijn smartphone. Hij kan handig zijn, maar ook vreselijk irritant. Ik houd er niet van hoe hij mijn bezigheden onderbreekt met notificaties en me dat opdringerige gevoel geeft dat ik weer even moet kijken of ik een berichtje heb. Ook al heb ik het geluid van sociale media altijd uit staan. Toch kan de smartphone ook leuke dingen brengen: groene apps! Deze kunnen je helpen milieubewuster te leven! Als dat niet nuttig is…
Alle genoemde apps zijn beschikbaar voor Android en iOS.
Afvalscheidingswijzer
Als je niet precies weet, welk afval in welke afvalbak hoort, kun je deze app van Milieucentraal er even bij pakken. Zo horen uiennetjes bij het plastic afval, hondenhaar in de grijze bak en eierschillen in het groenafval. Toevallig waren afgelopen week mijn zakken voor het plastic afval op en moest ik nieuwe bestellen. Wat jammer dat dat twee weken duurt voor je nieuwe krijgt.
Ik ging dus vragen of ik er een van de buren kon lenen, maar kreeg te horen dat zij geen plastic inzamelden. Dat was te ingewikkeld, want ze had geen idee wat er wel en niet bij het plastic afval mag. Dat kan dus geen bezwaar meer zijn met deze app!
Beat the microbead
Uit eerdere blogs weet je vast wel dat microbeads heel schadelijk zijn voor het milieu. Zo kon je lezen dat fleecedekens, elke keer dat je ze wast, microbeads loslaten, microscopische deeltjes die overal in het milieu terechtkomen. Met de app Beat the microbead kun je inzicht krijgen in welke producten bijdragen aan het probleem. Je kunt de streepjescode scannen of zoeken in een overzicht. Het is mooi dat er met deze app meer aandacht aan de plastic soep wordt gegeven.
Happy cow
Ben je veganist of vegetariër, dan kun je met deze app heel gemakkelijk de heerlijkste restaurants, eethuisjes of toko’s vinden, waar je vegetarisch of veganistisch kunt eten. Je kunt je locatie invoeren en krijgt automatisch een kaart of een lijst met de dichtstbijzijnde hotspots. Geef aan hoe groot de zoekcirkel moet zijn en je kunt heel overzichtelijk zien wat het dichtste bij je is. De lijst wordt continu uitgebreid door de gebruikers zelf. Ken jij nog een fijne plek om te eten, dan voer je die gelijk in.
VISwijzer (Android en iOS)
Als je vlees eet, hebben we tegenwoordig het biologisch keurmerk om te kunnen zien dat het vlees verantwoord is. Maar met vis is dat een stuk lastiger. Ik sta zelf vaak genoeg te twijfelen. Een vis heeft wel het logo FSC, maar is wel gekweekt. Is het dan zo verantwoord? De VISwijzer is een handige app, die het antwoord weet op je vraag of de vis, garnaal of mossel duurzaam (gekweekt of gevangen) is. Een groen label is prima, een rood label vertelt je dat je deze vis maar beter niet kunt kopen. Alles dat een rood label heeft is overbevist, of de manier waarop deze gevangen of gekweekt is, is schadelijk voor de natuur. De app geeft een duidelijke uitleg bij elke vissoort, hoe deze gekweekt of gevangen is en wat de gevolgen zijn voor de natuur. Zalm met een FSC logo die gekweekt is, is dus inderdaad wel wat belastend voor het milieu.
Eco Footprint (iPhone), Carbon Footprint (Android)
Met deze app kun je je eigen ecologische voetafdruk meten. Je moet er wel heel wat gegevens voor invoeren, zoals hoeveel energie je huishouden verbruikt of hoeveel kilometers je rijdt. Je voetafdruk wordt dan weergegeven in vierkante meters of hectares. Volgens Eco Footprint is de gemiddelde afdruk per persoon 2,7 hectare. Hoewel die van een Nederlander ruim twee keer zo groot is, namelijk 6,2. Tijd om te besparen!
Handig toch, die apps. Je kunt er nog wat van leren en ze kunnen je helpen milieubewuster te zijn. Maar niet te lang naar dat schermpje staren, anders gaat je batterij te snel leeg, moet je hem weer opladen en opladen kost meer stroom en maakt je ecologische voetafdruk groter.
Mijn persoonlijke voorkeur mis ik nog in het rijtje:
De ecosia zoek app