Duurzame koffie, zuivere koffie

Koffie geeft energie, is hip en het geeft (vaak) een goed gevoel. Echt lekkere koffie kan een dag, of vooral het begin daarvan, compleet maken. En voor het echt goede gevoel drink je je koffie natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Om te beginnen: echt duurzaam is het niet om koffie te drinken. Bonen komen van ver weg en het productieproces is zeker niet energieneutraal. Maar je kunt je koffie door de keuzes die je maakt, verduurzamen. Zo drink je verantwoord koffie. Hoe zorg je ervoor dat jouw dagelijkse kopjes koffie ietsje duurzamer worden? Deze drie tips zorgen voor zuivere koffie!

duurzame koffie

Toffe bonen

Als eerste: kies voor goede en zuivere bonen. Natuurlijk wil je lekkere koffie. Maar je wilt ook dat er voor de koffieplantage waar jouw bonen vandaan komen, geen tropisch oerwoud is gekapt. Of dat de mensen die de bonen plukken worden uitgebuit, onderdrukt of onderbetaald. Biologische en fairtrade bonen dus. Die kun je op steeds meer plaatsen kopen. Een goede tip: zoek een fijne lokale koffietent waar de eigenaar zelf koffiebonen brandt en weet waar de bonen vandaan komen. Dan ondersteun je meteen de lokale economie en de kleine ondernemer.

Zo weinig mogelijk afval

Ten tweede: kies een duurzame manier van koffiezetten. Dat begint natuurlijk met zelf koffiemalen. Je kunt natuurlijk een elektrische koffiemolen kopen. Maar het is leuker om een ouderwetse koffiemolen te hebben die je met de hand bedient. Kijk eens bij de kringloop: daar vind je als je goed zoekt nog echte pareltjes uit een mooi verleden.

Als je zelf koffie maakt, kies dan voor een koffiepotje op het vuur dat je telkens opnieuw kunt vullen en afwassen. Dat levert geen afval op. En als je koffie opgiet of een koffieapparaat gebruikt: neem dan een herbruikbaar filter. De koffieprut is fantastisch om zelf gezichtsscrub van te maken of om bijvoorbeeld champignons op te kweken. Je kunt het ook op de composthoop gooien of nog mooier: maak een hippe wormenflat waar je ook andere restjes groente en fruitafval in kunt verwerken. En vergeet niet om ook je coffee-to-go zo duurzaam mogelijk te maken. Neem je eigen beker mee, vaak krijg je daarmee zelfs korting op je koffie. En zo’n beker is ook handig voor op kantoor. Als er daar papieren of plastic bekertjes uit de koffieautomaat komen, kun je die vervangen door je eigen beker.

Zo weinig mogelijk energie

En tot slot: zorg voor een zo energiezuinige manier van koffiezetten. Zoek uit hoeveel energie jouw koffiezetapparaat gebruikt (kijk daarvoor op de gebruiksaanwijzing van je apparaat, vaak ook online te vinden). Zorg ervoor dat jouw keuken gerund wordt door de energie van een van de groene energieleveranciers. Of gebruik helemaal geen stroom en kies voor voor opgietkoffie. Daarvoor hoef je alleen water te koken. Als je van espresso houdt, probeer dan eens de hand-espressomaker. Die bedien je met je eigen energie!

Dit artikel is ontstaan in samenwerking met pricewise.nl.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Een reactie op “Duurzame koffie, zuivere koffie

Reacties zijn gesloten.