Duurzame energie: welke keuzes heb je?

Als je denkt aan duurzame energie, zie je misschien door de bomen het bos niet meer. Niet zo gek, want de termen vliegen je tegenwoordig om te oren. Soms zonder te weten waar het eigenlijk over gaat en of dat het voor jouw woning interessant kan zijn. Wil je overstappen op duurzame energie? Hieronder meer uitleg over de keuzes die je hebt.

duurzame energie

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is energie dat is opgewekt uit onuitputtelijke bronnen. Oftewel, bronnen die niet eindig zijn zoals fossiele brandstoffen. Denk aan olie, kolen en gas. Met duurzame energie moet je denken aan waterkracht, windenergie en zonne-energie. Dit zijn bronnen die nooit ‘op’ raken.

Soorten duurzame energie

Ondertussen zijn er best wat verschillende soorten duurzame energie. Dus was je van plan de wereld van energie vergelijken in te duiken? Lees dan eerst verder over welke duurzame opties je hebt:

  • Zonne-energie: Met zonnepanelen op je dak is het mogelijk om zelf energie op te wekken met het licht van de zon. De zonnepanelen zetten dit dan direct om in elektriciteit.
  • Windenergie: Dit is energie opgewekt door wind. Zoals bijvoorbeeld met windmolens of windturbines. Bij de opwekking komt geen CO2-uitstoot vrij en is daarom helemaal duurzaam. Als consument zet je niet zo snel een windmolen in je tuin (en daar heb je ook een vergunning voor nodig), maar je kunt wel kiezen voor een energieleverancier die windenergie levert.
  • Waterkracht: Deze vorm van duurzame energie wordt opgewekt uit stromend water. Vaak in bergachtige gebieden bij waterkrachtcentrales. In Nederland gebeurt dit dus een stuk minder, aangezien er weinig hoogteverschillen zijn. Met onze dammen en sluizen wekken wij weer duurzame energie op.

Groene stroom, vergroende stroom en grijze stroom

Als je je gaat verdiepen in duurzame energie, krijg je al snel te maken met de verschillende termen, zoals bijvoorbeeld groene stroom, vergroende stroom en/of grijze stroom. Het verschil met groene stroom en grijze stroom is dat groene stroom opgewekt is uit duurzame bronnen. Eigenlijk dus een andere benaming voor duurzame energie. Grijze stroom is stroom opgewekt uit fossiele brandstoffen.

Dan is er ook nog Europees groene stroom, ook wel vergroende stroom genoemd. Dit is groene stroom opgewekt buiten Nederland en groen gemaakt met certificaten die in het buitenland worden gekocht.

Dit zorgt alleen niet voor meer duurzame opgewekte energie uit Nederland. In plaats van meer duurzame energie opwekken, kopen de energieleveranciers die certificaten. Voor hen voordeliger, maar niet duurzamer. Het kan namelijk ook zijn dat die energieleveranciers met die certificaten hun grijze energie ‘groen’ maken terwijl dit niet het geval is.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *