Leuke duurzame dingen waar ik blij van werd in april

April was een rare maand: op 22 april was het Earth Day, een dag die in het leven is geroepen door klimaatactivisten (met name senator en gouverneur Gaylord Nelson die zich in 1969 grote zorgen maakte om een grote olieramp voor de kust van Santa Barbara, Californië). We vieren dus de aarde, maar eigenlijk staan we vooral stil bij het feit dat er nog een heleboel te doen is voor klimaatactivisten.

dingen waar ik blij van werd april blog

Tegelijkertijd was april ook de maand van de Earth Overshoot Day voor Nederland. Om precies te zijn viel die tien dagen vóór Earth Day. Wrang en beschamend, want op die dag hebben wij als Nederlanders méér van de aarde en haar natuurlijke bronnen gebruikt dan ze in één jaar kan vernieuwen.

Als onze planeet een bank was, stonden we dit jaar vanaf 12 april tot en met 31 december in het rood. Niet elk land vraagt evenveel van de aarde, zo viel de nationale Earth Overshoot Day van Qatar al op 10 februari, maar zal die van Jamaica pas elf dagen vóór het einde van het jaar zijn.

Als Nederland doen we het niet al te best, want internationale Earth Overshoot Day, het gemiddelde dus van alle landen, wordt verwacht op 5 juni 2023. 
Toch waren er ook leuke dingen in april, ik zet er drie voor je op een rijtje.

Bijen, kleine vliegende vrienden

Natuurmonumenten zet zich al jaren in voor natuurbehoud en daarbij letten ze ook op de kleintjes. Op hun website is te lezen dat in de afgelopen jaar meer dan 30% van de insecten is verdwenen. Een stille ramp, niet alleen omdat insecten heel nuttig zijn (bijvoorbeeld omdat ze dood materiaal opeten), maar ook omdat ze als voedsel dienen voor de door velen geliefde (tuin)vogels. Daarom lees je op de website van natuurmonumenten hoe je je tuin of balkon vliegbeestjes-vriendelijk kunt maken én krijg je een gratis bij- en vlinderkastje als je lid wordt van Natuurmonumenten.

Een boom opzetten

Het vegan sneakermerk Saye heeft in samenwerking met WeForest al meer dan 300.000 bomen geplant. Sinds de oprichting in 2018 heeft Saye voor elk verkocht paar schoenen het planten van twee bomen gefinancierd. Dankzij liefhebbers van mooie en duurzame schoenen staan er nu 268.804 nieuwe bomen in Zambia, 30.326 in India, 1.982 in Australië en 248 in het Amazonegebied.

Het bedrijf heeft als doel om tegen het einde van dit jaar 350.000 bomen te hebben geplant. Belangrijk, want de mensheid is verantwoordelijk voor de vernietiging van 7.4 miljoen hectare bos, een oppervlakte ter grootte van de hele Benelux. En dat terwijl bomen onze bron van zuurstof zijn en een thuis bieden voor mens en dier. 
Een nieuw paar schoenen kopen was nog nooit zo goed voor de wereld.

Schoonmaken zonder plastic fles

Het grootste deel van ons plastic afval bestaat nog steeds uit verpakkingen. We hebben gelukkig al verpakkingsvrije shampoo, gewone stukken zeep in plaats van plastic pompjes die vooral heel veel water bevatten, en de was doen we met een was-ei of een strip die in een kartonnen doosje zit.

brauzz wc reiniger zonder plastic

Maar er stond nog wel één plastic fles in de badkamer: de wc-reiniger. Maar daar is nu ook een plasticvrije oplossing voor: namelijk de tabletten van Brauzz. Ze lijken een beetje op vaatwastabletten, maar dan iets minder strak in het jasje. Je gooit er één in de toiletpot en laat ‘m inwerken. Op de site staat dat je dat 30 tot 90 minuten moet doen, maar op het pakje stond 2 uur, dat laatste heb ik dan maar gedaan, ik heb gelukkig toch 2 toiletten in huis. 
Na de inwerktijd schrob je even goed met de borstel: onder de rand en in de pot zelf, even doortrekken en de borstel afspoelen en klaar ben je. 
Ik vond het handig in gebruik en het spaart een plastic fles uit. De geur zou ik zelf niet hebben gekozen, ik houd meer van marine-geurtjes in plaats van eucalyptus. Maar die is niet sterk en dus ook niet storend.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *