Duurzaam WC-papier: bamboe voor je billetjes

Nee, ik heb het hier niet over een nieuwe lijn ondergoed (hoewel die wel heel fijn zijn, bamboe onderbroeken), maar over iets nieuws voor in het kleinste kamertje: bamboe wc-papier.

duurzaam wc papier van bamboe blog

We hadden een poosje geleden al kennisgemaakt met The Good Roll hier in huis: er staan gedesigneerde doosjes met tissues in elke kamer en op de wc staan de per stuk in papier ingepakte rollen (elk voorzien van een grappige tekst). En de vormgeving is niet eens het leukste aan de producten van The Good Roll: de verpakking is 100% plasticvrij en elke rol is gemaakt van boomvrij, hergebruikt papier.

Dagelijks worden er 270.000 bomen gekapt voor het produceren van ‘regulier’ wc-papier.

Als klap op de vuurpijl besteedt het bedrijf 50% van de nettowinst aan het bouwen van toiletten. Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen. Voor hen bouwt The Good Roll in samenwerking met Simavi toiletten, onder meer in Zongo (Ghana). Een belangrijk project, want diarree is doodsoorzaak nummer 3 in ontwikkelingslanden. Dagelijks sterven er 767 mensen door slechte hygiëne. Bovendien kan een toiletblok in de buurt van een school ervoor zorgen dat meisjes vaker en langer naar school kunnen.

Dagelijks worden er 270.000 bomen gekapt voor het produceren van ‘regulier’ wc-papier. Aan die bomenkap draag je niet bij als je je rollen bij The Good Roll bestelt. De ‘gewone’ rollen zijn gemaakt van hergebruikt papier en ze hebben sinds kort ook een andere variant: The Panda Edition: wc rollen gemaakt van bamboe. Het is even wennen: ze zijn lichtbruin van kleur en heel elastisch waardoor het afscheuren een iets andere aanpak vereist dan gebruikelijk. Maar het papier is ook heerlijk zacht, nog zachter dan de gewone rol (die al heel prettig aanvoelt).

bamboe wc papier

Hopelijk krijgt de panda rol meer fans want The Good Roll is momenteel bezig om te onderzoeken of ze een bamboetoiletpapierfabriek op kunnen zetten in Ghana. In dit Afrikaanse land heeft heel veel boskap plaatsgevonden. Bamboe groeit makkelijk en snel en is daar door boeren geplant om hun gewassen schaduw te kunnen bieden en om ervoor te zorgen dat de grond niet wegspoelt. Maar wat nu als de boeren met dat bamboe óók in hun onderhoud kunnen voorzien?

Als dat zou lukken zou The Good Roll de eerste producent van bamboe wc-papier buiten China worden en zou men in Ghana niet alleen worden geholpen met de bouw van toiletten, maar zelf ook een actieve bijdrage leveren aan een betere toekomst. Het trade not aid principe dus.

Ik rol dus voortaan met bamboe.

Reacties zijn gesloten.