Duurzaam WC-papier: bamboe WC papier met een missie

Nee, ik heb het hier niet over een nieuwe lijn ondergoed (hoewel die wel heel fijn zijn, bamboe onderbroeken), maar over iets nieuws voor in het kleinste kamertje: bamboe wc-papier. We hadden een poosje geleden al kennisgemaakt met The Good Roll hier in huis: er staan gedesigneerde doosjes met tissues in elke kamer en op de wc staan de per stuk in papier ingepakte rollen (elk voorzien van een grappige tekst).

Dagelijks worden er 270.000 bomen gekapt voor het produceren van ‘regulier’ wc-papier.

En de vormgeving is niet eens het leukste aan de producten van The Good Roll: de verpakking is 100% plasticvrij en elke rol is gemaakt van boomvrij, hergebruikt papier.

duurzaam wc papier van bamboe blog

Duurzaamheid staat voorop

Dagelijks worden er maar liefst 270.000 bomen geveld om ‘gewoon’ toiletpapier te produceren. The Good Roll maakt het verschil door te kiezen voor hergebruikt papier, maar daar blijft het niet bij.

WC papier met een goed doel

Als klap op de vuurpijl besteedt het bedrijf 50% van de nettowinst aan het bouwen van toiletten. Er zijn wereldwijd 2,3 miljard mensen die geen toegang hebben tot sanitaire voorzieningen. Voor hen bouwt The Good Roll in samenwerking met Simavi toiletten, onder meer in Zongo (Ghana). Een belangrijk project, want diarree is doodsoorzaak nummer 3 in ontwikkelingslanden. Dagelijks sterven er 767 mensen door slechte hygiëne. Bovendien kan een toiletblok in de buurt van een school ervoor zorgen dat meisjes vaker en langer naar school kunnen.

Help de bossen behouden

Door bij The Good Roll te bestellen, draag je bij aan het behoud van bomen. De ‘gewone’ rollen zijn gemaakt van hergebruikt papier en ze hebben sinds kort ook een andere variant: The Panda Edition: wc rollen gemaakt van bamboe. Het is even wennen: ze zijn lichtbruin van kleur en heel elastisch waardoor het afscheuren een iets andere aanpak vereist dan gebruikelijk. Maar het papier is ook heerlijk zacht, nog zachter dan de gewone rol (die al heel prettig aanvoelt).

Bamboe wc papier – de toekomst van duurzaamheid

The Good Roll onderzoekt momenteel de mogelijkheid om een bamboe-toiletpapierfabriek in Ghana te vestigen. In dit Afrikaanse land heeft grootschalige ontbossing plaatsgevonden. Bamboe groeit snel en is makkelijk te kweken, wat het ideaal maakt voor boeren om hun gewassen te beschermen en bodemerosie te voorkomen. Stel je voor dat boeren in hun levensonderhoud kunnen voorzien door bamboe te verbouwen.

Als dit lukt, zal The Good Roll de eerste producent van bamboe wc-papier buiten China worden. Hiermee helpt het niet alleen bij de bouw van toiletten in Ghana, maar draagt het ook bij aan een betere toekomst door het ‘trade not aid’-principe te omarmen.

bamboe wc papier

Bamboe WC papier fabriek

Hopelijk krijgt de panda rol meer fans want The Good Roll is momenteel bezig om te onderzoeken of ze een bamboetoiletpapierfabriek op kunnen zetten in Ghana. In dit Afrikaanse land heeft heel veel boskap plaatsgevonden. Bamboe groeit makkelijk en snel en is daar door boeren geplant om hun gewassen schaduw te kunnen bieden en om ervoor te zorgen dat de grond niet wegspoelt. Maar wat nu als de boeren met dat bamboe óók in hun onderhoud kunnen voorzien?

Als dat zou lukken zou The Good Roll de eerste producent van bamboe wc-papier buiten China worden en zou men in Ghana niet alleen worden geholpen met de bouw van toiletten, maar zelf ook een actieve bijdrage leveren aan een betere toekomst. Het trade not aid principe dus.

Ik rol dus voortaan met bamboe.

Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.

Reacties zijn gesloten.