De afgelopen jaren ben ik steeds meer bezig met duurzaam leven. Ik wil graag een bijdrage leveren aan een beter klimaat en natuurbehoud. Dat doe ik stapje voor stapje. Denk aan duurzamer reizen, het aanleggen van zonnepanelen op ons huis en het eten van duurzamer voedsel.
Mijn hele levenswijze radicaal veranderen gaat nu eenmaal niet, zeker omdat ik ook rekening wil houden met mijn gezin. Wij willen als gezin ook duurzaam gaan leven, maar wel stap voor stap. Mijn man en dochter staan hier zeker achter. Echter merken we dat dit niet altijd makkelijk gaat en we ook zeker onze dilemma’s hebben. In deze blog vertel ik over drie duurzame dilemma’s waar wij tegen aan lopen.
Dilemma 1: vaker met de trein reizen
Sinds anderhalf jaar werk ik op een kantoor dat vlakbij een station ligt. Dat maakt het voor mij makkelijk om met de trein te reizen. Ik werk drie dagen per week, waarvan ik meestal twee dagen met de trein reis. Omdat het station vlakbij het kantoor ligt waar ik werk, is dat ideaal.
Duurder met gezin?
Daarnaast wil ik ook vaker als gezin met de trein reizen, zoals bezoekjes aan familie en uitstapjes met elkaar. Daarbij is het ons opgevallen dat de trein helaas behoorlijk duur is. Onlangs wilden we een uitstapje naar Amsterdam maken, maar omdat de trein voor ons drieën zo duur was, besloten we toch de auto te pakken. Onlangs heb ik besloten om een kortingskaart aan te schaffen, maar zelfs dan blijft de trein duur.
We hebben nu besloten bij uitjes steeds de overweging te maken of wel wel of niet met de trein gaan. We kijken dan niet alleen naar de kosten, maar ook naar bereikbaarheid bijvoorbeeld. Ik hoop in ieder geval dat de trein goedkoper gaat worden in de toekomst, dan zouden wij als gezin veel vaker de trein pakken!
Dilemma 2: minder vlees eten
Als je duurzaam wil leven als gezin, is een van de simpelste veranderingen om minder vlees te eten. Wij eten als gezin al enkele jaren minder vlees, nog maar twee of drie keer per week en dan ook een kleine portie per persoon. Sinds vorig jaar, ben ik zelf helemaal gestopt met vlees eten. Dit bevalt me goed.
Zijn vleesvervangers wel gezond?
Wat ik echter lastig vind, is dat kant-en-klare vleesvervangers vaak niet zo gezond zijn. Sommige vleesvervangers zijn behoorlijk calorierijk en bevatten veel zout. Dus een stukje vlees zo maar vervangen door een vegetarische vleesvervanger is ook niet altijd de juiste keuze.
Ik maak dus nu regelmatig gerechten uit de oven waarbij helemaal geen vlees, vis of vleesvanger bij nodig is. Denk bijvoorbeeld aan quiches of zelfgemaakte pizza. Mijn dochter is ook best wel een kritische eter en kan ook niet goed tegen soja. Het is in ons gezin dus best zoeken naar gerechten die we alle drie lekker vinden, gezond zijn en vegetarisch.
Dilemma 3: tweedehands kleding
Sinds enkele jaren maak ik gebruik van Marktplaats voor het kopen en verkopen van tweedehands kleding. Ook een van de manieren om duurzaam te leven als gezin. Omdat dat niet meer zo goed liep, ben ik overgestapt van Marktplaats naar Vinted en dat loopt goed. Ik verkoop kleding die nog mooi is vrij snel. En het lukt ook om voor mijn dochter en mijzelf nog mooie, goede kwaliteit tweedehandse kleding te vinden.
Nadelen van Vinted en Marktplaats
Ik scoorde vorig jaar een heel fijn vest via Vinted en draag dit nu in de winter heel vaak. Echt fijn! Het enig wat niet goed lukt is om via Vinted goede, passende broeken te vinden. Ik heb helaas al enkele keren gehad dat ik een tweedehands broek kocht maar deze toch weer moest doorverkopen. Een goede, passend broek scoren is dus best lastig om tweedehands te shoppen.
Voor nu heb ik maar besloten om de broeken toch nieuw te kopen, zodat mijn dochter ze in ieder geval wel kan passen in de winkel en eventueel kunnen terugsturen. Voor andere kleding zoals shirts, truien en vesten is Vinted perfect!
Duurzaam leven als gezin is dus niet altijd makkelijk. Maar we gaan stapje voor stapje vooruit! Tegen welke duurzame dilemma’s loop jij aan?
Dit artikel kan betaalde links en/of affiliate links bevatten, wij plaatsen alleen aanbevelingen waar wij zelf achter staan.